Derbyvloek teistert MVV in aanloop naar clash in Kerkrade

Mart Remans en Boyd Reith duelleren tijdens MVV-Roda JC, vorig seizoen in de Geusselt. © Orange Pictures
MVV Maastricht komt de laatste jaren zelden als winnaar bovendrijven in de onderonsjes met de andere Limburgse profvoetbalclubs. Zondag hopen de Sterrendragers in Kerkrade te breken met een - ongewenste - jarenlange traditie.
"Ik heb persoonlijk de 'grote' derby, want zo zie ik hem wel, nog niet gewonnen, zowel bij MVV als bij Roda", zegt huidig MVV-coach Maurice Verberne. "We wonnen eerder dit seizoen wel in Venlo, maar dat is echt iets anders. Ik zou het heel mooi vinden, vooral omdat ik weet wat het losmaakt."

Thal en Visser

De laatste keer dat MVV in een uitwedstrijd tegen Roda JC als winnaar van het veld stapte was in 1991, toen de derby in 0-2 eindigde. Doelpuntenmakers Reginald Thal en Hans Visser kregen sindsdien geen opvolgers als matchwinners op Sportpark Kaalheide en in het Parkstad Limburg Stadion. In de in 2000 opgeleverde Roda-arena won MVV dus überhaupt nog nooit.

Van droom naar nachtmerrie

Dat wil niet zeggen dat een Maastrichtse driepunter daar nooit dichtbij was. Zo mondde in januari 2020 een droomscenario uit in een nachtmerrie: MVV leidde door een raak schot van Joeri Schroijen en een fabelachtige stift van Koen Kostons in de 90ste (!) minuut met 0-2, maar gaf de winst toch nog uit handen: Roland Alberg schoof de 1-2 binnen, Iké Ugbo profiteerde een minuut later van een blunder van MVV-keeper Nigel Bertrams: 2-2.
Het gevolg: een grotendeels al uit het stadion vertrokken Roda-aanhang vierde het gelijkspel als een overwinning, terwijl iets verderop MVV-coach Fuat Usta zich witheet een weg door de catacomben van het stadion baande. De assistent-coach bij Roda toen is tegenwoordig de eindverantwoordelijke in Maastricht. "Het was vanuit Roda alsof we in die blessuretijd herrezen", zegt Verberne. "Het was een heel moeilijk jaar met veel perikelen buiten de lijnen. En die wedstrijd leek ook al verloren, totdat de blessuretijd aanbrak. Ik herinner me dat duel nog heel goed."
De laatste editie van Roda JC - MVV waarbij supporters van beide clubs aanwezig waren, in januari 2020. © Orange Pictures

Veertien

In de afgelopen 32 jaar was MVV nooit dichter bij het breken van de ban dan op dat moment. Roda JC is inmiddels 14 thuisduels op rij ongeslagen tegen de Maastrichtse rivaal, die in die serie 11 keer verslagen werd. Dat gebeurde in alle denkbare competities: de eredivisie, de eerste divisie, de promotie/degradatie-playoffs en in het bekertoernooi. De laatste drie ontmoetingen in Kerkrade eindigden in 2-1, 1-0 en 2-0.

Kot

In de eigen Geusselt lukt het MVV de laatste jaren eveneens niet om de Koempels te vloeren. De laatste thuiszege op Roda dateert van 1 september 2019, toen Serhat Kot het enige deed wat hem nog niet uit de gedachten van de MVV-supporters verdreven heeft: de winnende scoren in de derby tegen Roda. Die 1-0 is MVV's laatste overwinning op Roda. De zeven onderlinge duels sindsdien eindigden in vier Roda-zeges en drie gelijke spelen.

Koel

Maar het is niet alleen maar kommer en kwel. Na een serie van elf duels tegen Limburgse tegenstanders - Roda JC én VVV-Venlo - won MVV in augustus eindelijk weer eens een Limburgs onderonsje: in de eerste wedstrijd van dit seizoen werd in de Venlose Koel met 1-3 gewonnen. Het is voor Verberne zijn enige 'Limburgse' driepunter als hoofdtrainer tot dusver. "Ik verwacht zondag een duel met heel veel strijd", voorspelt de MVV-coach. "Dit zijn vaak niet de mooiste wedstrijden."

Back(up)s

MVV zal moeten improviseren op de backposities. Zowel rechtsback Tim Zeegers als linksback Lars Schenk ontbreekt vanwege blessureleed. Duidelijk is dat Leroy Labylle één van die twee posities gaat bezetten, over de invulling van de andere kant doet Verberne geen uitspraken. Bryant Nieling lijkt echter de meest logische optie, omdat het andere alternatief Kanou Sy pas in de loop van de week aansloot na interlandvoetbal met een Belgisch jeugdelftal.

Stabiel

Verberne noemt Roda een 'goed uitgebalanceerde' ploeg. "Ze hebben een heel duidelijke speelwijze. Ze krijgen weinig goals tegen en hebben voorin veelzijdige spelers. Het is een heel stabiel elftal." En dus is het aan MVV om de zwaktes bloot te leggen. "Er liggen natuurlijk ook wel ruimtes als zij aanvallen", zegt Verberne. "En we hebben de nadruk gelegd op onze verdedigende aspecten. De persoonlijke fouten die we tegen NAC maakten, die moeten er echt uit."

Live

De wedstrijd Roda JC Kerkrade - MVV Maastricht begint zondag om 12:15 uur. De wedstrijd is integraal te volgen via L1 Radio, waar de uitzending om 12:00 uur start. Online volg je de derby via het liveblog op 1Limburg.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via whatsapp of stuur een mail naar redactie@1limburg.nl!