Wout Poels Limburgs renner van het jaar

Wout Poels is Limburgs wielrenner van het jaar. © Orange Pictures
Wout Poels is tijdens het Limburgs Wielergala in Valkenburg uitgeroepen tot wielrenner van het jaar. Bij de vrouwen won Sophie von Berswordt de titel.
Zij kregen van de jury de meeste stemmen.

Tour en Vuelta

Poels won afgelopen seizoen de 15e rit in de Tour de France en de 20ste rit in de Ronde van Spanje. Daarbij behaalde hij meerdere ereplaatsen tijdens diezelfde grote rondes. In de UAE Tour belandde hij in de tweede rit naast het podium. In het eindklassement van de UAE Tour werd hij zesde. Poels was vanwege zijn voorbereiding op het nieuwe seizoen niet aanwezig zijn tijdens het Limburgs Wielergala maar sprak wel zijn dank uit voor de uitverkiezing.

Sophie von Berswordt

Bij de vrouwen ging de titel naar Sophie von Berswordt. De in Sittard woonachtige mountainbikester kroonde zich in Eijsden tot Nederlands kampioen mountainbike op het onderdeel marathon. Ook won ze de prestieuze Shimano Supercup in Girona. Tijdens de Nederlandse titelstrijd XCO in Oldebroek behaalde ze een bronzen medaille.

NK

Ook op de wegfiets rijdt ze ondertussen goede uitslagen. Zo werd ze tijdens het Nederlands kampioenschap knap negende bij de Elite zonder contract. Dat het parcours in Sittard over de voor haar bekende klim van Watersley ging, zal ongetwijfeld meegespeeld hebben. De prestaties van de 27-jarige wielrenster zijn ook meerdere wielerploegen opgevallen. Zo ruilt ze vanaf januari 2024 haar wielertruitje van Watersley Race & Development Cycling Team in voor dat van Team Jumbo-Visma. Ze kreeg in haar categorie de voorkeur boven Quinty Schoens en Scarlett Souren.

Talent

Freek Bouten werd door de jury gekozen tot 'Renner van de Toekomst'. Daarmee versloeg het jeugdige mountainbike-talent uit Blerick Camiel Klignet en Max Rijvers. Bouten won dit jaar meerdere internationale wedstrijden. Vanaf komend seizoen fietst hij voor de ploeg van Bart Brentjens.

Club van 24

De jury van de wielerprijs bestaat uit leden van Club van 24. Deze bestaat uit een groep wielerprominenten uit de provincie Limburg. Veelal oud-renners, maar ook organisatoren, (ex)-bestuurders en juryleden.

Oeuvrepijs Wijnands

Tijdens het wielergala werd Ad Wijnands onderscheiden met de oeuvreprijs. De Maastrichtenaar was wielerprof van 1980 tot en met 1993. In zijn tweede jaar als beroepsrenner won hij het eindklassement in de Ronde van België en won hij de Scheldeprijs. Ook boekte hij in 1981 onverwachts twee etappeoverwinningen in de Ronde van Frankrijk. Later boekte Wijnands nog enkele etappezeges in de Ronde van Nederland. Op het eind van zijn profcarrière won hij in 1991 het eindklassement van de Ster van Bessèges.

Dumoulin

Ook op de baan was Wijnands snel. Als zesdaagsenrenner won hij twee maal de Zesdaagse van Maastricht aan de zijde van René Pijnen. Na zijn actieve wielerloopbaan legde Wijnands zich toe op de begeleiding van jonge wielrenners. Zo bracht hij een jonge Tom Dumoulin de eerste kneepjes van wielrennen bij.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via whatsapp of stuur een mail naar redactie@1limburg.nl!