Fortuna in moeilijke fase: 'Het wordt per week minder'

Kaj Sierhuis baalt na zijn gemiste kans tegen PEC Zwolle © Orange Pictures
Fortuna Sittard bevindt zich in een moeilijke fase in het seizoen. De ploeg van Danny Buijs wist geen van de laatste zes Eredivisiewedstrijden te winnen en scoorde in die zes duels maar één keer.
In het L1-programma Tafel Voetbal analyseerden oud-voetballers Reginald Thal, Maurice Graef en L1-commentator Falco Cremers de situatie rondom de Sittardse club.

Zelfvertrouwen

Volgens Reginald Thal verdampt het zelfvertrouwen door de resultaten. Volgens de voormalige verdediger moet Fortuna zich niet alleen focussen op het verbeteren van de aanvallende linie. "Als jij op de nul speelt, hoef je er maar één te maken. Als je er twee krijgt, moet je er drie maken. Fortuna moet zorgen dat het staat zonder dat ze met de kont in de krib moeten hangen." Falco Cremers ziet ook het aantal doelkansen van Fortuna minder worden. "Dat is erger. Het wordt per week minder."

Acht doelpunten

Fortuna behoort tot de minst scorende ploegen in de Eredivisie, samen met RKC Waalwijk en Vitesse. In de elf Eredivisieduels die het tot nu toe speelde, scoorde de ploeg van Danny Buijs pas acht keer. Dat zijn zes doelpunten minder dan vorig jaar na de elfde speelronde.

36 goals

Maar heeft Fortuna die doelpuntenmakers wel in huis? L1 bekeek daarvoor statistieken van de huidige aanvallers en de middenvelders van Fortuna Sittard van afgelopen seizoen. De 13 aanvallers en middenvelders die momenteel deel uitmaken van de Fortuna-selectie scoorden afgelopen seizoen in totaal 36 doelpunten, waarvan 20 op het hoogste niveau. Van de 13 spelers waren Iñigo Córdoba, Iman Griffith, Marko Lazetic en Tijjani Noslin het meest trefzeker afgelopen seizoen met vijf doelpunten. Alleen Córdoba en Noslin maakten hun doelpunten op het hoogste niveau.
De doelpunten van de huidige aanvallers en middenvelders van Fortuna Sittard in het seizoen 2022/2023:
Het aantal gemaakte doelpunten van de aanvallers en middenvelders van Fortuna in het seizoen 2022/2023 © L1

Kopen

Volgens Graef zegt bovenstaande lijstje dat Fortuna scorend vermogen nodig heeft. "Ze moeten goals inkopen." En Graef heeft al een suggestie voor de winterstop: "Mexx Meerdink. Die kun je misschien wel voor een halfjaar huren. Die heeft met AZ de Youth League gewonnen. Hij is een aanspeelpunt, heeft drive en is sterk."

Thuisduel

Komende vrijdag gaat Fortuna Sittard op zoek naar goals én een overwinning in de thuiswedstrijd tegen Heracles Almelo. Het duel is vanaf 20:00 uur te volgen op L1 Radio.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via whatsapp of stuur een mail naar redactie@1limburg.nl!