Verstappen pakt pole position voor grand prix op Interlagos

Max Verstappen kleurt binnen de lijntjes in São Paulo. © Orange Pictures
Max Verstappen begint zondag in het eerste startvak aan de Grand Prix van São Paulo.
In een kwalificatie waarin het wachten was op regen, was de drievoudig wereldkampioen bijna drie tienden van een seconde sneller dan Charles Leclerc (Ferrari, tweede) en meer dan een halve seconde sneller dan Lance Stroll (Aston Martin, derde).

Onrustig

De kwalificatie voor de race werd vrijdag al verreden, omdat de zaterdag in Brazilië in het teken staat van de sprintrace. De aanloop naar de kwalificatiesessie was onrustig: deze begon later, omdat bandenleverancier Pirelli vanwege lekke banden tijdens de vrije training de baan nog eens schoon wilde laten vegen. Daarnaast hing de dreiging van regen in de lucht.

Kangoeroe

Verstappen klaagde in de openingsfase van de kwalificatie over onbalans. "Mijn auto stuitert als een kangoeroe", zo riep de Limburger naar zijn team op de radio. Desondanks bereikte hij zonder problemen de allesbepalende Q3. Dat gold ook voor de andere - op papier - toprijders, die zich opmaakten voor een ontknoping waarin zéér waarschijnlijk regen zou vallen.

Donkere wolken

Terwijl de donkere wolken zich samenpakten klokte Verstappen als eerste een rondetijd, en dat bleek een ronde waar de concurrentie zich op stukbeet. Leclerc kwam als enige echt in de buurt, de rest van het veld gaf meer dan een halve seconde toe of, in het geval van Carlos Sainz en Oscar Piastri, belandde zelfs naast de baan. Pal daarna barstte het onweer los en wist iedereen zeker dat de tijd van Verstappen niet meer verbeterd zou kunnen worden.

Live

De Grand Prix van São Paulo begint zondag om 18:00 uur Nederlandse tijd. De race is dan rechtstreeks te volgen via het liveblog op 1Limburg. De sprintrace start zaterdag om 19:30 uur. Eerder op de dag wordt in de sprint shootout de startopstelling voor die sprintrace bepaald. Die sessie begint om 15:00 uur Nederlandse tijd.
Bekijk de uitgebreide voorbeschouwing op het raceweekend in Brazilië in L1's autosportprogramma Pitlane:
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via whatsapp of stuur een mail naar redactie@1limburg.nl!