Martens hamert op creativiteit Oranje tegen Schotten

Lieke Martens © Orange Pictures
Het Nederlands vrouwenelftal zal vrijdag ook in het Nations Leagueduel met Schotland stuiten op een muur van verdedigsters, verwacht aanvalster Lieke Martens.
Volgens de 152-voudig international hoeft dat niet per se een probleem te zijn voor Oranje, ook al ging het vorige maand nog mis in en tegen België (2-1). "We hebben de creativiteit van elke speelster nodig, want het is altijd lastig tegen een verdedigend blok", zegt de 30-jarige Limburgse.

Veel aan de bal

Martens vindt het zelf niet erg om tegen een verdedigend ingesteld elftal te spelen. "Dan ben ik ten minste veel aan de bal. Dat is veel leuker dan verdedigen. Zelf ben ik natuurlijk van de creativiteit, ik denk dat we daar volop naar op zoek moeten. We zullen vol aan de bak moeten om een goed resultaat te halen."

Nipte nederlaag

Bondscoach Andries Jonker houdt rekening met een sterk Schotland, ook door het nipte verlies van het elftal tegen verliezend WK-finalist Engeland vorige maand (2-1). "Engeland was toen heel blij dat ze toch hadden gewonnen. Een gelijkspel was meer dan verdiend geweest." In het duel met België (1-1) was Schotland voetballend beter, maar dat kwam volgens Jonker ook door de strategie van de Belgen.

Oude bekende

Jonker treft vrijdag in de Spanjaard Pedro Martínez Losa, de bondscoach van Schotland, een oude bekende. Toen de 61-jarige Amsterdammer als hoofd jeugdopleiding bij Arsenal werkte, was Martínez Losa trainer van het vrouwenelftal. "Ik heb hem toen met een paar dingen kunnen helpen. Hij is een prima coach die zijn team goed kan voorbereiden op het duel met ons."

Laat doelpunt

In de eerste wedstrijd onder leiding van Jonker, in september vorig jaar, versloeg Oranje Schotland pas na een laat doelpunt. Volgens de trainer zegt die eerdere ontmoeting weinig over hoe de twee teams er nu voorstaan. "Dat was toen geen echte wedstrijd. Een aantal van onze speelsters maakte pas hun eerste minuten na het EK en ik moest al vroeg wisselen."
Jonker benadrukte nogmaals het belang van de wedstrijden tegen de Schotten, met dinsdag nog de uitwedstrijd. "We hebben nu nog alles in eigen hand voor plaatsing voor de Spelen, maar dan is twee keer winnen van Schotland wel zo behulpzaam."

Groepswinnaar

Oranje speelt vrijdag vanaf 20:45 uur in Nijmegen tegen de Schotten, de nummer 23 van de wereld. Nederland, de mondiale nummer 7, heeft dankzij een verrassende overwinning op Engeland 3 punten na twee wedstrijden. Oranje moet groepswinnaar worden in de Nations League om kans te houden op de Olympische Spelen van volgend jaar.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via whatsapp of stuur een mail naar redactie@1limburg.nl!