Zo gaat Tourcircus door Limburg: 'Vreugdekreet gelaten'

Het podium van de Tour de France Femmes 2023: nummer twee Lotte Kopecky, winnares Demi Vollering en nummer drie Katarzyna Niewadoma (van links naar rechts) © A.S.O./Charly Lopez
De Tour de France Femmes rijdt komend jaar bijna 50 kilometer door Limburg. De rensters krijgen drie beklimmingen voor de wielen.
Dat is zojuist bekendgemaakt tijdens de presentatie van het parcours in Parijs. L1 kon dinsdagavond al melden dat Valkenburg volgend jaar de startplaats is van de vierde etappe.

Cauberg

De rensters zullen volgend jaar op woensdag 14 augustus rond het middaguur vertrekken bij het Shimano Experience Center in Valkenburg. Vanaf de start volgt een aantal kilometers neutralisatie. Tijdens die neutralisatie wordt ook al de Cauberg beklommen. Kort na de officiële start beklimmen de rensters de Geulhemmerberg. Daarna volgt de Bemelerberg om weer terug te rijden richting Valkenburg. Dan volgt opnieuw dezelfde ronde met de Cauberg, Geulhemmerberg en Bemelerberg. Vanaf die laatste helling gaat het via het plateau van Margraten richting De Plank waar de Tour Limburg zal verlaten.
In België zal in Luik worden gefinisht.
Bekijk een interview met Roy Packbier van de lokale organisatie over het parcours:

Trots

Burgemeester Daan Prevoo van de gemeente Valkenburg aan de Geul is trots op het feit dat de Tour na 18 jaar weer naar de Geulstad komt. De burgervader was woensdagochtend bij de presentatie van het parcours. "Het is fantastisch. Het is lang geleden dat we de Tour in Valkenburg en Limburg hebben gehad." Prevoo kreeg het nieuws per telefoon te horen. "Het begon met een telefoontje van Tourdirecteur Christian Prudhomme die zei: als je wil kun je de Tour de France Femmes in Valkenburg hebben. Ik heb daarna wel een vreugdekreet gelaten."
Bekijk interviews met burgemeester Daan Prevoo en wethouder Kevin Rouwette van Valkenburg aan de Geul:

Sportzomer

De gemeente Valkenburg aan de Geul betaalt enkele tienduizenden euro's om de start te mogen organiseren. De gemeente heeft flink wat ideeën voor komende zomer. "We hebben het over een sportzomer in Valkenburg", zegt wethouder Kevin Rouwette. "Dat begint met de Amstel Gold Race, daarna de Gravel Fondo en de Heuvelland4Daagse en de kers op de taart is dan 14 augustus met de start van de Tour de France Femmes met alle activiteiten die in een fanzone horen."

Manneneditie

De vrouweneditie komt dus komend jaar naar Valkenburg, maar dat betekent niet dat de gemeente de komst van een manneneditie de komende jaren uitsluit. "Ik heb met Christian Prudhomme niet alleen over de Tour de France Femmes gesproken", zegt Prevoo. "Ik hoop dat we ergens in de komende jaren de heren kunnen ontvangen. Prudhomme stond daar zeker open voor omdat hij ziet dat we wielerminded zijn."
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via whatsapp of stuur een mail naar redactie@1limburg.nl!