Valkenburg startplaats etappe Tour de France Femmes in 2024

Winnares Demi Vollering met de trofee op het podium tijdens de Tour de France Femmes © A.S.O./Charly Lopez
De Tour de France keert volgend jaar terug naar Limburg. Op woensdag 14 augustus is Valkenburg startplaats van de vierde etappe van de vrouweneditie van de Ronde van Frankrijk.
Dat heeft de gemeente Valkenburg aan de Geul bevestigd aan L1.

Cauberg

De rensters zullen volgend jaar vertrekken bij het Shimano Experience Center in Valkenburg. Daarna volgt een parcours van enkele tientallen kilometers door het Limburgse heuvelland voordat het peloton Limburg verlaat. De finish van de etappe is in Luik. Details over de exacte route van de etappe worden woensdag duidelijk tijdens de presentatie van het parcours in Parijs. Een delegatie van de gemeente is woensdag aanwezig in de Franse hoofdstad.

Lobby

De afgelopen jaren heeft de gemeente Valkenburg aan de Geul flink gelobbyd om de Tour weer naar de Geulstad te laten komen. In eerste instantie voor de manneneditie van de Tour de France en later ook de vrouweneditie van de grootste wielerwedstrijd ter wereld.

‘Nederlandse’ Tour

De Tour de France voor vrouwen zal volgend jaar een flink aantal etappes kennen op Nederlands grondgebied. De Tour start namelijk één dag na de sluitingsceremonie van de Olympische Spelen. De Spelen vinden volgend jaar plaats in Parijs en om de Franse gendarmerie te ontlasten is gezocht naar een startlocatie buiten Frankrijk. Op maandag 12 augustus rijden de rensters van Rotterdam naar Den Haag. Op dinsdag 13 augustus zijn er twee etappes. In de ochtend een etappe van Dordrecht naar Rotterdam en in de middaguren een individuele tijdrit in het centrum van Rotterdam. Daarna komt het Tourcircus naar Limburg. De Tour duurt vervolgens tot en met 18 augustus.

2006

De laatste keer dat de Tour de France Limburg aandeed was in 2006. Toen finishte een etappe van de manneneditie in Valkenburg. De Duitser Matthias Kessler won destijds de etappe, waarin Tom Boonen de gele trui veroverde.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via whatsapp of stuur een mail naar redactie@1limburg.nl!