Roda JC'ers weigeren in de war te raken van tweede nederlaag

De handen worden geschud na Roda JC - Willem II. © Orange Pictures
In een voetbaltechnische cultuurclash ging Roda JC zaterdagavond onderuit tegen Willem II. Roda had een optisch overwicht tegen de ietwat ongepolijste Tilburgers, maar kocht daar na afloop niets voor.
"Maar je kunt moeilijk zeggen dat Willem II geluk heeft", zegt Roda JC-coach Bas Sibum. "Zij winnen nu vijf keer op rij terwijl ze vijf keer niet de betere ploeg zijn. Dus dat zal ook wel kwaliteit zijn." Door de nederlaag moet Roda nu de koppositie delen met Willem II.

Niet in de war

Maar dat is geen reden om in de war te raken, vindt Sibum. "Ik zou pas in de war raken als we slecht spelen en geen kansen creëren. Dat is niet het geval." Walid Ould-Chikh vindt ook dat Roda 'een prima pot' heeft gespeeld. "We moeten alleen wat scherper voor de goal zijn." Captain Matisse Didden ziet wel dat Roda's resultaten na de furieuze seizoensstart nu ietwat stagneren. "In die resultaten zijn we wel teleurgesteld, maar niet in het spel dat we spelen."

Tegentreffer

Roda hielp zichzelf zaterdagavond bepaald niet door vroeg in het duel - uit het niets - de 0-1 te incasseren. Een tegentreffer die op meerdere momenten voorkomen had kunnen worden: Sami Ouaissa leed balverlies op eigen speelhelft, Didden gaf schutter Thijs Oosting iets teveel tijd om aan te leggen, en ook doelman Koen Bucker leek niet vrijuit te gaan bij dat doeltreffend afstandsschot.

Hoofdpijn

Dit seizoen incasseerden de geel-zwarten pas zeven tegentreffers, op FC Eindhoven na het minst van de hele Keuken Kampioen Divisie. De Roda-verdediging staat over het algemeen goed, maar de goals die het team incasseert, lijken bijna allemaal te voorkomen. Het bezorgt Sibum hoofdpijn. "Deze bal waait ook zomaar binnen. Ik denk dat het knullig balverlies was en geen geweldig schot." Ould-Chikh zag dat een grote invloed had op het wedstrijdverloop. "Al denk ik dat we wel rustig bleven en geen gekke dingen hebben gedaan. We bleven zorgvuldig spelen."

Stormen

Want Willem II hield stand tegen de KKD-koploper, ook toen die in de ultieme slotfase een offensief met vier spelers in de punt van de aanval probeerde te ontketenen: de invallers Marvin Pourié, Metehan Güclü, Saydou Bangura én gelegenheidsstormram Didden probeerden nog een gelijkmaker te forceren. Alle moeite bleek tevergeefs. "We hebben er alles aan gedaan, maar het mocht niet zo zijn."

Kop

Roda JC is daardoor wel de ongeslagen thuisbalans kwijt: de Koempels hadden de eerste vijf duels in het Parkstad Limburg Stadion allemaal gewonnen, maar liepen zaterdag dus tegen de eerste zeperd op. Roda blijft, op doelsaldo, koploper. Maar ADO Den Haag kan maandag met een zege bij Jong Ajax de leiding overnemen. Vrijdag speelt Roda in Kerkrade zelf tegen Jong Ajax.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via whatsapp of stuur een mail naar redactie@1limburg.nl!