Melodie clublied Roda 'op cadans van de trein'

Ze worden wekelijks door duizenden supporters uit volle borst meegezongen. Clubliederen. En hoewel iedere supporter de tekst kent is de herkomst van het lied niet altijd bekend.
"Veel clubs in Nederland weten zelf niet eens waar hun lied vandaan komt", vertelde Erik van de Berg in de L1 Nieuwsshow. Hij is schrijver van het boek 'Uit Volle Borst' waar de geschiedenis van verschillende clubliederen wordt uitgelegd.
Spreekkoren
Het idee ontstond een aantal jaar geleden, toen een bevriende vormgever met het idee kwam om onderzoek te doen naar voetballiedjes. "Eerst wilden we liedjes in het algemeen beschrijven. Dus ook spreekkoren. We wilden naar Engeland gaan om daar eens te kijken, maar besloten om eerst in Nederland een rondgang te doen bij clubs naar hun officiële clublied."
Onwetendheid
Bij die rondgang ontstond het idee voor het inmiddels verschenen boek. "Heel veel clubs, met enkele uitzonderingen daargelaten, weten in Nederland niet eens wat hun officiële clublied is. Daarop besloten wij om dat voor hun uit te gaan zoeken." Niet alle clubliederen worden beschreven in het boek. Maar de geschiedenis van het clublied van Roda komt uitgebreid aan bod.
Cadans
Zo werd het officiële clublied van Roda JC Roda, los mer joa door schrijver en componist Cas Sprokel bedacht in een trein. Sprokel leeft inmiddels niet meer. Maar zijn vrouw voorzag de schrijver van de nodige informatie. "Ze gingen een weekendje weg, naar Ootmarsum. In de trein bedacht hij op de cadans van de trein de melodie", aldus Van den Berg. "Diezelfde avond bedacht hij in een café in de buurt van Enschede de tekst." Toch is de versie van Sprokel niet meer de versie die tweewekelijks te horen is in het Parkstad Limburg Stadion. "Daar hoor je de versie die Joost Meijs schreef voor de bekerfinale van Roda JC in 1997."
Schlagers
Voor het boek onderzocht Van den Berg verschillende clubliederen. "Veel liedjes zijn geschreven in de hoogtijdagen van een club. Maar het ligt natuurlijk ook aan het soort lied. Bij Roda heb je een schlager terwijl richting Breda de liedjes steeds meer op een carnavalskraker gaan lijken. Het ligt aan de periode waarin het lied is geschreven, maar ook aan de plaats en voor welke club het is. Bij kleinere clubs gaat het bijvoorbeeld over het moment dat ze ooit een prijs winnen. Het clublied van Ajax gaat daarentegen over het feit dat ze weer kampioen worden."
Helemaal objectief is Van den Berg niet als schrijver. "Voor mij is de mooiste toch het clublied van mijn eigen club, Feyenoord." Al heeft dat lied, Hand in Hand Kameraden, verrassend veel te maken met de Ajaxmars. "Die is geschreven door de initiatiefnemer van Feyenoords clublied. Zo zie je maar dat veel hetzelfde is."