Uitstekende vorm Teus Ruijter reikt net niet tot medaille

Teus Ruijter komt over de streep tijdens het NK. © George Deswijzen
Teus Ruijter heeft zijn goede vorm tijdens het Nederlands kampioenschap mountainbike net niet kunnen omzetten in een medaille.
De uit Siebengewald afkomstige mountainbiker werd tijdens de titelstrijd op het onderdeel marathon met start en finish in Eijsden vierde.
De 90 kilometer onverharde wegen in Zuid-Limburg lagen er tijdens het kampioenschap droog bij. Voor Ruijter had er in de nacht van zaterdag op zondag gerust een flinke plensbui mogen vallen. "Voor mij had het wel nat mogen zijn dan wordt het parcours een stuk technischer. We moeten het er maar mee doen", gaf hij voor de start van de wedstrijd aan.

Echte marathonrijder

De renner van KMC-Mountainbike team is een echte marathonrijder. Lange zware parcoursen met veel hoogtemeters liggen hem het beste. Op de relatief korte klimmetjes in Zuid-Limburg heeft hij soms moeite om zich constant voorin te handhaven: "Met die tempowisselingen heb ik wel wat moeite. Als het groepje eenmaal wat kleiner is dan gaat het beter". De talentvolle renner schuwt tijdens de titelstrijd het kopwerk niet. "Dat komt ook omdat ik graag voorin blijf rijden. Als je te ver van achteren zit kom je op het elastiek, dan moet je de hele tijd gaatjes dichtrijden. En als ik doortrek moeten ze achterin extra moeite doen om er bij te blijven", zegt hij glimlachend.
Teus Ruijter © George Deswijzen

Bike Transalp

Ruijter rijdt graag wedstrijden in de Alpen. Omdat de beklimmingen daar langer zijn komt hij met zijn klimmersbenen meer tot zijn recht. Zo reed hij dit seizoen, samen met zijn ploeggenoot Tim Smeenge, naar een mooie derde plaats tijdens de Bike Transalp. De zevendaagse etappekoers geldt als één van de mooiste Europese wedstrijden. De renners rijden dwars door de Alpen over onverharde bergwegen van het Oostenrijkse Nauders naar het Italiaanse Riva aan het Gardameer. Tijdens dit soort wedstrijden kan Ruijter vooral genieten van de omgeving. "Mountainbiken is gewoon mijn passie, het mooiste wat er voor mij is", zegt de Limburgse wielrenner.

Alpenlanden

De 25-jarige wielrenner is tijdens het seizoen vooral in het buitenland te vinden. De Alpenlanden zijn dan ook het domein van zijn ploeg KMC-MTB Team. "Onze ploeg is een team dat zich vooral op de marathonwedstrijden richt. We hebben wel dezelfde sponsor als het team van Bart Brentjens maar die ploeg rijdt vooral cross-country wedstrijden." Ruijter vindt het rijden van marathons avontuurlijker dan cross-country wedstrijden. "Bij wedstrijden zijn we met het team voor de start al een paar dagen aanwezig om het lange parcours te verkennen. Bij de cross-country rijd je steeds op het zelfde rondje en dat heb je na tien keer rondrijden wel gezien."
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via whatsapp of stuur een mail naar redactie@1limburg.nl!