Ook de cijfers tonen het aan: ongekend jaar van Verstappen

Max Verstappen viert met zijn team zijn derde wereldtitel © Red Bull Content Pool
De derde wereldtitel die enkele maanden in de lucht hing kwam zaterdagavond. Max Verstappen is voor het derde jaar de allerbeste in de koningsklasse van de autosport. Een wereldtitel die op alle fronten indrukwekkend is.
De cijfers laten zien hoe bijzonder het jaar van Verstappen tot nu toe is geweest en hoe bijzonder zijn derde wereldtitel is:
-Op drie circuits won Verstappen dit jaar voor het eerst. De Grand Prix van Bahrein, de Grand Prix van Australië en de Grand Prix van Qatar kon hij toevoegen aan zijn palmares. Daarnaast won hij voor het eerst de Grand Prix van Groot-Brittannië. Verstappen was in 2020 al eens de beste op Silverstone, maar dat toen heette de race de Grand Prix Formule 1 van het 70-jarig Jubileum. Sinds juli staat de GP van Groot-Brittannië dus ook officieel in zijn steeds groter wordende prijzenkast. Van de races die dit jaar op de kalender staan won Verstappen nog nooit in Singapore en Las Vegas. Die laatste is uiteraard logisch, want daar de rijden de coureurs in november voor het eerst. Verstappen won tot nu toe op 24 verschillende circuits.
Max Verstappen in Australië © Red Bull Content Pool
-Verstappen is de vijfde coureur in de historie van de Formule 1 die drie wereldtitels op rij pakt. Juan Manuel Fangio, Michael Schumacher, Sebastian Vettel en Lewis Hamilton gingen de Limburger voor. Zij wisten hun reeks ook nog uit te breiden. Fangio, Vettel en Hamilton pakten vier wereldtitels op rij, Schumacher was vijf jaar op rij de beste.
-Het record wat dit jaar veel aandacht kreeg was de onafgebroken zegereeks van Verstappen. De Limburger won tien races op rij en verbrak daarmee het record van Sebastian Vettel uit 2013. De Duitser won destijds negen races op rij. Verstappen was van de Grand Prix van Miami op 7 mei tot en met de Grand Prix van Italië op 3 september letterlijk onklopbaar.
-Door zijn derde wereldtitel heeft Verstappen ervoor gezorgd dat Nederland het tiende land is met minimaal drie wereldtitels in de Formule 1. Absolute recordhouder is het Verenigd Koninkrijk met 20 wereldtitels.
-Niet alleen in de races was Verstappen dit jaar messcherp, ook in de kwalificaties was hij moeilijk te kloppen. Verstappen veroverde tot nu toe tien keer poleposition. Daarmee heeft hij zijn persoonlijke record uit 2021 geëvenaard, toen hij ook tien op pole stond. Met nog vijf kwalificaties te gaan lijkt Verstappen zijn eigen record te gaan verbeteren.
-Verstappen is de elfde coureur die minimaal drie wereldtitels heeft gepakt in de Formule 1. Hij komt met drie wereldtitels op gelijke hoogte met iconen Ayrton Senna, Nelson Piquet (tevens zijn schoonvader), Nik Lauda, Jackie Stewart en Jack Brabham.
Max Verstappen steekt drie vingers in de lucht na zijn derde wereldtitel © Red Bull Content Pool
-De afgelopen 36 races bereikte Verstappen de finish van een Formule 1-race én scoorde hij WK-punten. Alleen Lewis Hamilton deed beter in de historie. Hij scoorde 48 races op rij punten in de Formule 1. Dat record is nog wel even weg voor Verstappen, maar de Limburger is wel de nieuwe nummer twee in die ranglijst.
-In Qatar boekte Verstappen zijn 49e GP-zege in de Formule 1. De Red Bull-coureur begon het jaar met 35 raceoverwinningen op de teller. Eerder dit jaar passeerde Verstappen al legende Ayrton Senna op de eeuwige ranglijst. De kans is reëel dat Verstappen dit jaar nog de top drie bereikt van de ranglijst van coureurs met de meeste raceoverwinningen. Alain Prost (51) en Sebastian Vettel (53) staan vlak voor de Limburger. Michael Schumacher (91) en Lewis Hamilton (103) staan wel op enige afstand.
Max Verstappen in Qatar © Red Bull Content Pool
-Met zijn zege in Qatar heeft Verstappen nu 14 van de 17 gereden races gewonnen dit jaar. Daardoor is Verstappen hard op weg om procentueel gezien het beste jaar ooit van een coureur in de Formule 1 neer te zetten. Verstappen won tot nu toe 82,35 procent van de races in 2023. Het record staat op naam van Alberto Ascari in 1952. Hij won zes van de acht races dat jaar, wat neerkomt omdat 75 procent. In absolute aantallen is Verstappen dichtbij zijn eigen record van 15 zeges in één seizoen. Dat record zette hij in 2022 neer.
-Verstappen is afgelopen weekend op een puntenaantal van 433 punten gekomen. Daarmee is hij zeer dicht bij het puntenrecord in de Formule 1 dat de Limburger zelf al in handen heeft. De Limburger pakte vorig jaar 454 punten. Met nog vijf races en twee sprintraces te gaan lijkt dat puntenaantal verbroken te worden.
Max Verstappen samen met Gianpiero Lambiase, de engineer die Verstappen informatie geeft op de boordradio tijdens de races © Red Bull Content Pool
-Verstappen heeft nog een tweede record van Sebastian Vettel afgepakt. Vettel reed in 2011 739 ronden aan de leiding, maar Verstappen verbeterde dat aantal in Qatar. Hij heeft dit jaar tot nu toe 769 ronden aan de leiding gereden. Geen coureur deed ooit beter in één F1-seizoen. Dit seizoen is uiteraard langer, maar ten opzichte van Vettel in 2011 heeft Verstappen het alsnog beter gedaan. Vettel reed 739 ronden aan de leiding in 19 races, Verstappen 769 ronden in 17 races.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via whatsapp of stuur een mail naar redactie@1limburg.nl!