De Roda-bank slaagt ook voor belangrijke test

Roda JC winnaar eerste periodetitel © Orange Pictures
Opeens waren er pijntjes en last-minute wissels. En dan ook nog in het hart van het elftal. Maar Roda JC liet het ritme niet verstoren en won overtuigend met 3-1 van Jong AZ.
Als het loopt, vallen puzzelstukjes altijd eenvoudiger in elkaar. Toch keek Roda-trainer Bas Sibum met veel interesse hoe zijn spelers de wijzigingen in het basiselftal opvingen.

Complimenten

"Ik heb de ploeg complimenten gemaakt, dat ze écht een team zijn", sprak een blije coach na afloop. "Het is niet vanzelfsprekend dat spelers die op de bank zitten, ook dusdanig fit zijn dat ze een hele wedstrijd kunnen spelen. Dat is mooi voor mannen als Dzepar en ook Röseler."
Kijk hier naar het hele interview met Roda-verdediger Nils Röseler

Basisplaats

Vorig seizoen was hij zeker van een basisplek en vrijdag stond hij voor het eerst weer op zijn vertrouwde plek centraal achterin. En ook, net als vorig seizoen, met de aanvoerdersband om de arm. Naast Röseler, kregen ook Ohran Dzepar en Arjen van der Heide een basisplaats tegen een sterke tegenstander. Want zo kan Jong AZ wel betiteld worden, zeker met spelers in de basis die onlangs nog de finale van de wereldbeker voor jeugdteams verloren tegen Boca Juniors. En met spelers die regelmatig bij het eerste elftal van de Alkmaarders aanhaken.

Kopkoning

Bij Roda JC maakte een talent uit eigen opleiding uiteindelijk het verschil in de eerste helft. Sami Ouaissa kreeg bij de 2-0 hulp van een AZ-verdediger, maar bij de 1-0 was een fraaie kopbal de afronding van een ingestudeerde hoekschop. Het was zijn eerste doelpunt in het betaalde voetbal. "Als aanvaller wil je altijd scoren", vertelt Ouaissa. "Dus het was best lastig dat het nu, na 30 wedstrijden, pas gebeurt. Maar ik ben er enorm blij mee."
Dat het gebeurde in de week waarin hij zijn 19e verjaardag vierde, maakte het extra bijzonder. En dat het ook nog met een kopbal gebeurde, een paar dagen nadat hij de Dick Nanninga Award kreeg uitgereikt, mag je met veel gevoel voor historisch besef zien als een eerbetoon aan de kopkoning van Kaalheide.

Vertrouwen

Het was de afsluiting van de strijd om de eerste periodetitel, die de winnaar van het bronzen schild voor ogen had. De doelstelling van het behalen van de play-offs is al vroeg in het seizoen bereikt en het Parkstad Limburg Stadion raakt steeds voller. Voetbaltechnisch zag trainer Bas Sibum wat hij hoopte en misschien al wist, dat zijn selectie ook in de breedte behoorlijk wat kwaliteit bezit.
Met de uitwedstrijd tegen VVV-Venlo als fraai affiche bij de start van de tweede periode, liggen er voor Roda JC nieuwe uitdagingen te wachten. De wedstrijd is live te volgen via L1 Radio en een liveblog op 1Limburg.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via whatsapp of stuur een mail naar redactie@1limburg.nl!