Gort tussen wereldtoppers op zoek naar leuke uitslag

Femke Gort is klaar voor het WK Gravel. © L1 (Maaurice Jessen)
Femke Gort gaat zaterdag in het Italiaanse Veneto tijdens het WK Gravel op zoek naar een mooie klassering.
Als de uit Echt afkomstige wielrenster top-30 rijdt, is ze tevreden.

Wereldtoppers

Dat zal op het 140 kilometer lange heuvelachtige parcours nog een hele klus worden. Ook de wereldtop van het wegwielrennen heeft het rijden op gravel in het hart gesloten. Zo zullen Demi Vollering, Lorena Wiebes, Katarzyna Niewiadoma en Soray Paladin ook een rugnummer opspelden. "Soms zie je ze nooit, maar als er NK of WK is gaan ze van start. Maar ja, zo is dat nu eenmaal. Iedereen wil graag een kampioenstrui winnen", reageert Gort laconiek op de deelname van de wegrenners.

Veldrijdster

De 19-jarige Femke Gort is van origine veldrijdster. Haar seizoen in dienst van de Belgische ploeg Proximus-Alphamotorhomes-Doltcini is ondertussen al vier wedstrijden onderweg. Tijdens de Grand Prix Ostrava in Tsjechië reed ze vorig weekend tussen de elite-rensters naar een top 10 plaats. De trainingen tussen veldrijden en gravelwedstrijden op elkaar afstemmen was niet gemakkelijk. "Een crosswedstrijd duurt maar een klein uur, bij een gravelwedstrijd ben je soms wel vier tot vijf uur onderweg."

Brabantse Pijl

"Het opbouwen van het duurvermogen is ook niet slecht voor in het crossseizoen. Mijn focus op de trainingen lag de afgelopen tijd toch echt op het crossseizoen", zegt Gort terwijl ze even op adem komt na een training in het bosgebied tussen Sint Joost en Maria Hoop. Om meer duurvermogen op te bouwen bood haar Belgische ploeg ook de kans om in wegwedstrijden uit te komen. Zo mocht ze dit seizoen ruiken aan het klassieke werk in een koers als de Brabantse Pijl.

Nederlandse ploeg

Gort maakt in haar oranje-tenue zaterdag deel uit van de Nederlandse ploeg. Naast Demi Vollering, Lorena Wiebers (kersvers Europees kampioen gravel) en Riejanne Markus starten ook haar provinciegenoten Pauliena Rooijakkers en Sabrina Stultiens voor Nederland. Waar de Limburgse rensters zich moesten plaatsen via de wereldbeker, kregen Vollering en Wiebes een wildcard van de KNWU. Femke Gort kwalificeerde zich tijdens de UCI Gravel Fondo Limburg, waar ze als jonge renster knap naar een twaalfde plaats reed.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via whatsapp of stuur een mail naar redactie@1limburg.nl!