Laatste koers Parkhotel is gereden: opleidingsploeg stopt

Wielerploeg Parkhotel Valkenburg verlaat met opgeheven hoofd het peloton. © L1
Met een achtste plaats van Femke Gerritse in de Italiaanse koers Valli Varesine Women's Race, heeft wielerploeg Parkhotel Valkenburg afscheid genomen van het peloton.
De laatste kilometers in Italië zullen voor Quinty Schoen, Scarlett Souren en Femke Gerritese ongetwijfeld zwaar zijn geweest.

Definitief einde

Niet alleen vanwege het parcours maar ook omdat het na het passeren van de eindstreep in Varese definitief voorbij is met de aanwezigheid van de Limburgse wielerploeg in de koers.

Wereldtoppers

Teameigenaar Jos van de Mortel moet noodgedwongen wegens financiële omstandigheden de stekker uit de ploeg trekken. De uit Griendtsveen afkomstige wielerliefhebber heeft echter de afgelopen 10 jaar vele wielrensters de mogelijkheid gegeven om uit te groeien tot wereldtoppers. Demi Vollering, Lorena Wiebes, Riejanne Markus, Micha Bredewold zijn zo maar en paar namen die nadat ze hun opleiding bij de ploeg hadden naderhand om kampioenstruien konden strijden.
Kijk hier naar een korte terugblik van de Limburgse wielerploeg:

Limburgse rensters

Naast de aankomende toppers had de ploegleiding ook altijd een paar plekjes ingeruimd voor talentvolle Limburgse wielrensters. In het begin van haar carrière reed de uit Venray afkomstige Pauliena Rooijakkers in het kenmerkende tenue. Pien Limpens uit Obbicht en Scarlett Souten uit Meerssen maakten de eerste kilometers in het profpeloton bij Team Parkhotel Valkenburg. Quinty Schoens werd zelf op het hoogste niveau tijd gegund om haar keuze tussen wielrennen en triatlon te overdenken. Nadat Schoens in 2022 als wielrenster aan de Tour de France Femmes had deelgenomen was het voor haar duidelijk dat de toekomst in het wielrennen lag.

Lorena Wiebes

In de beginjaren reed de ploeg alleen nationale koersen. Maar het management begreep snel dat ook internationale wedstrijden nodig waren om de rensters te kunnen laten doorgroeien. In 2018 reed de toen nog jonge Lorena Wiebes naar vier overwinningen en behaalde ze talloze ereplaatsen in (inter)nationale koersen. Het jaar erna won ze maar liefst negen internationale koersen De UCI- punten die Wiebes hiermee binnenhaalde gaf de ploeg vanaf dat moment startrecht in grote wedstrijden.

Demi Vollering

De wielerkenners hadden in 2019 na winst van Demi Vollering in de Volta Limburg Classic al gezien dat zij over uitzonderlijke wielertalent beschikte. Internationaal drukte ze een jaar later haar neus tegen het venster in La Course. Ze werd in de zware Alpenkoers derde achter Elizabeth Deignan en Marianne Vos. Maar ze liet toen wel al gevestigde namen als Katarzyna Niewiadoma, Annemiek van Vleuten en Elisa Longo Borghini achter zich. In 2023 behaalde de voormalige wielrenster van Team Parkhotel Valkenburg haar mooiste zege tot nu toe: winnares van de Tour de France Femmes.

Hofleverancier

De laatste jaren was het team Parkhotel Valkenburg hofleverancier voor WorldTour-ploegen als SD Worx , Jumbo-Visma en Human Powered Health. Zelf de overstap maken naar de status van WorldTour-ploeg was een brug te ver voor de ploeg. In dat geval zou het budget verdubbeld moeten worden. Er is gekozen om de ploeg over te hevelen naar het bestaande wielerteam van VolkerWessels. Voor komend seizoen liggen al 17 rensters vast, waarvan een groot gedeelte afkomstig is van het huidige Parkhotel Valkenburg.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via whatsapp of stuur een mail naar redactie@1limburg.nl!