Roda op periodetiteljacht: Geen gejank, wel feestcommissie

De Roda-selectie viert een van de vele overwinningen in het nog prille Keuken Kampioen Divisie-seizoen. © Orange Pictures
Roda JC Kerkrade kan al in speelronde acht van het Keuken Kampioen Divisie-seizoen de (wan)prestatie van de vorige jaargang verbeteren: op bezoek bij De Graafschap ligt een periodetitel voor het grijpen.
Naast het bijbehorend Bronzen Schild en een prijzengeldbedrag van 80.000 euro is aan die periodetitel immers een play-off-ticket gekoppeld. En play-off-deelname is de minimumdoelstelling van de Kerkradenaren, die als KKD-koploper op méér mogen hopen.

Koploper

Het contrast tussen het Roda van vorig seizoen en het Roda van het huidige seizoen is zichtbaar. Toen eindigden de geel-zwarten de competitie op een onthutsende vijftiende plaats. Nu is de huidige jaargang pas zeven speelrondes oud, maar Roda is de trotste lijstaanvoerder met een gat van vier punten naar eerste achtervolger VVV-Venlo. Zo volstaat in de Doetinchemse Vijverberg een overwinning voor de periodetitel. Slaagt Roda daar niet in, dan is ook een overwinning volgende week in eigen stadion tegen Jong AZ voldoende voor die periodetitel.

Geen vanzelfsprekendheid

Nils Röseler en Niek Vossebelt krabben zich ook wel eens achter de oren: het kan verkeren voor de beide routiniers, die enkele maanden geleden met Roda nog wegzakten in het KKD-moeras, maar inmiddels onderdeel zijn van een team dat wedstrijden wint, met ongekend veel zelfvertrouwen speelt en een veel sterkere indruk maakt dan vóór de zomerstop. "Dat is niet vanzelfsprekend met zoveel nieuwe jongens", weet ook Vossebelt. De keerzijde: Vossebelt en ook Röseler moeten zich nu schikken in een reserverol en komen tijdens wedstrijden amper in actie.

Homogeniteit

Coach Bas Sibum prees al meermaals de homogeniteit van de Roda-selectie: de spelers die weinig in actie komen, zijn qua gedrag en attitude niet te onderscheiden van de basisspelers die misschien wel veel meer reden hebben om lekker in hun vel te zitten. Röseler, vorig seizoen nog aanvoerder maar nu derde keus centraal achterin, onderschrijft dat. Hij is een voorbeeld van een speler die zich schikt in zijn veranderde rol en scherp traint.

Janken

"Als het elftal zó goed draait, dan moet iedereen alles eraan doen om het elftal goed te ondersteunen", zegt de Duitser. "Dat maakt je een goede professional. Dat is ook de basis van het succes, dat iedereen dat doet, dat niemand aan het janken is dat hij buiten het elftal valt. Iedereen wil spelen, dat merk je iedere training. Elke dag gaat het vol gas."

Fit

Roda werkt met een fitte spelersgroep naar de wedstrijd tegen De Graafschap, de nummer vijf in de KKD, toe. Voor de aanvallers Metehan Güclü en Marvin Pourié geldt desalniettemin dat zij slechts een beperkt aantal minuten kunnen spelen. Dat zadelt Sibum niet met een probleem op: eerste spits Maxi Schmid scoorde in de laatste drie competitieduels en begint ook vrijdagavond in de basis. Sibum heeft sowieso geen reden om zijn opstelling te wijzigen: in de afgelopen drie duels stelde hij telkens hetzelfde team op en dat leverde drie ruime overwinningen op.

Live

De wedstrijd De Graafschap - Roda JC Kerkrade begint vrijdag om 20:00 uur. Het duel is dan live te volgen via L1 Radio.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via whatsapp of stuur een mail naar redactie@1limburg.nl!