Fortuna verslaat Volendam na effectieve 2e helft

De in de basis debuterende Kaj Sierhuis omringd door Volendam-spelers © Niels van Renen
Fortuna Sittard heeft het zich in eigen stadion lange tijd moeilijk gemaakt tegen Volendam. Het miste kans op kans en kwam op het eind van de eerste helft op achterstand. Invaller Özyakup, aanvaller Tijjani Noslin en uitblinker Alen Halilovic zorgden na rust toch nog voor lachende gezichten in Sittard, 3-1.
De ploeg van trainer Danny Buijs heeft 9 punten uit 5. Vijf wedstrijden op rij aan het begin van het seizoen ongeslagen is een evenaring van het clubrecord.

Opstelling

Tien van de spelers die ook in de vorige wedstrijd in de basis stonden, startten zaterdagavond. Daarnaast maakte de beoogde aanvalsleider van Fortuna, Kaj Sierhuis zijn basisdebuut tegen FC Volendam. Het was de vraag of Fortuna de heel behoorlijke reeks van voor de interlandonderbreking een goed vervolg kon geven. Het antwoord liet lang op zich wachten, niet zozeer qua spel wel qua effectiviteit.

Jarige Siovas

De eerste mogelijkheid was voor de jarige Dimitrios Siovas. De Griekse centrale verdediger kopte de bal uit een hoekschop net over het doel. Er waren 12 minuten gespeeld. Vanaf de 27e minuut tot de 34e kreeg Fortuna een aantal kansen, de meeste uit hoekschoppen. Een schot van Alen Halilovic dat richting driehoek ging, werd nog gepareerd door doelman Mio Backhaus. Uit de corner die volgde raakte Siovas de lat. Het waren enerverende minuten waarin Fortuna de openingstreffer nadrukkelijk zocht.

Koude douche

Geheel tegen de verhouding in kwam Volendam op voorsprong. Het eerste het beste schot van de gasten was raak. Een prachtig gekrulde bal van rechtsbuiten Garang Kuol verdween in de verre driehoek, doelman Ivor Pandur kansloos latend, 0-1 (41.)
De cornerverhouding was negen tegen één in Sittards voordeel na 45 minuten. Ook dat gaf het overwicht aan, maar Fortuna zocht met een achterstand de kleedkamer op.

Kansenfestijn

Fortuna ging in de tweede helft op identieke manier verder. De eerste kans was voor Halilovic, een goede aanval via Tijjani Noslin en Inigo Córdoba, maar weer stond Volendam-doelman Backhaus in de weg. In de 54e minuut bracht Buijs aanvallende impulsen met Öguzhan Özyakup en Mouhamed Belkheir. Zij vervingen Loreintz Rosier en Kaj Sierhuis, die nog geen 90 minuten kan volmaken. En eindelijk, in de 59e minuut, scoorde Fortuna. De creatieve middenvelder Özyakup stond net in het veld en rondde een combinatie tussen hem en Halilovic doeltreffend af, 1-1.
Noslin brengt Fortuna op voorsprong © Niels van Renen

Voorsprong

In de 67e minuut draaide Fortuna de zaken definitief om. Een voorzet van Cordoba werd door Noslin binnengekopt.De ruim 9000 toeschouwers wilden meer doelpunten van Fortuna zien en gingen achter de ploeg staan. In de 88e minuut zorgde Halilovic voor de beslissing. Hij kapte twee tegenstanders uit en met een lage schuiver tekende de kleine technicus voor de 3-1 eindstand. In een heerlijke sfeer werden de 90 minuten (+ 9 minuten extra tijd) volgemaakt.

Programma

Komende vrijdag al komt Fortuna weer in actie. Dan gaat de Sittardse ploeg naar Deventer op bezoek bij Go Ahead Eagles. Op zondag 01 oktober speelt Fortuna opnieuw een uitwedstrijd, dan is AZ in Alkmaar de tegenstander. Pas op 8 oktober speelt de ploeg weer voor eigen publiek, FC Twente is dan te gast in Sittard.