Mark van Bommel staat op kruispunt in trainerscarrière

Mark van Bommel tijdens de wedstrijd Union St. Gillis - Royal Antwerp FC. © Orange Pictures
Met Royal Antwerp FC pakte coach Mark van Bommel in 2023 alle prijzen die er te winnen vielen. De vraag is hoe hoog de lat in het huidige seizoen gelegd mag worden.
Aan de prijzenhonger van de 46-jarige Maasbrachtenaar zal het niet liggen. Maar hoe ziet de toekomst uit? Er is immers ook interesse in de trainer.

Interesse

De Saoedi-Arabische club Al-Shabab hengelt bijvoorbeeld naar zijn diensten. Van Bommel heeft bevestigd dat die club geïnformeerd heeft. Schoonvader en ex-bondscoach Bert van Marwijk gaf in het L1-programa Tafel Voetbal aan dat er ook andere opties zijn. "Er zijn wel meer clubs die interesse hebben", zegt Van Marwijk. "Er is best veel interesse, ook uit andere landen. Saudi-Arabië kan hij later ook nog doen, dat heb ik hem ook gezegd."

Concurrentie

Van Bommel zette onlangs nog zijn krabbel onder een nieuw, verbeterd contract bij Antwerp, dus er is geen noodzaak om bij de Belgische topclub te vertrekken. Al is de concurrentie in de strijd om de prijzen in eigen land moordend met ambitieuze, kapitaalkrachtige clubs als Club Brugge, KRC Genk en Anderlecht. "Ik denk dat Mark gewoon zo doorgaat. En dan kijkt hij wel wat er op zijn pad komt", zegt Van Marwijk.

Venijn in de staart

Met acht punten uit vijf wedstrijden zijn Van Bommel en Antwerp wisselvallig aan de nieuwe jaargang begonnen. Al is bij iedereen intussen wel duidelijk dat in de Belgische competitie het venijn in de staart zit, ook door het systeem waarin de titelkandidaten het seizoen afsluiten met onderlinge duels. Zo claimde Antwerp afgelopen seizoen de titel door een goal van Toby Alderweireld in de blessuretijd van de allerlaatste wedstrijd van het seizoen, tegen concurrent Genk.

Champions League

Door die titel, én door af te rekenen met AEK Athene in de voorrondes, pakte Antwerp bovendien een Champions League-ticket. In groep H zijn FC Porto, Sjachtar Donetsk én Van Bommels voormalig werkgever FC Barcelona de tegenstander. Overwinteren in de Champions League zou ontzettend knap zijn, een vervolg in de Europa League of Conference League lijkt een realistischer doel. Vooral wanneer je kijkt naar de totale marktwaarde van de Champions League-selecties.

Moeilijk

De vraag is dus hoeveel eer er voor Van Bommel nog te behalen is bij Antwerp, een club die het afgelopen jaar een revival beleefde maar nog maar moet aantonen dat het een blijvertje is in de Belgische top. "Dit jaar wordt ontzettend moeilijk, want ga het vorige seizoen maar eens overtreffen", weet ook Van Marwijk. "En dan halen ze ook nog eens veel van zijn spelers weg."

Lijstjes

Wat dat betreft ligt Van Bommel op dit moment uitstekend in de markt en kun je je afvragen of hij ook bovenaan het lijstje van clubs staat wanneer er dit seizoen geen hoofdprijzen worden gepakt. Saudi-Arabië is extreem lucratief, Europese topcompetities zijn prachtig. Dat weet Van Bommel na zijn glansrijke spelerscarrière als geen ander.
Mark van Bommel instrueert zijn spelers. © Orange Pictures

Kruispunt

En dus wacht hem een belangrijke keuze over zijn toekomst. En verkast hij niet op korte termijn, dan is het aannemelijk dat aan het eind van dit seizoen zich nieuwe opties aandienen. Van Bommel staat op een kruispunt in zijn trainerscarrière. Een carrière die bij PSV veelbelovend begon maar in mineur eindigde, gevolgd door een avontuur bij VfL Wolfsburg dat eveneens goed begon, maar wel héél snel spaak liep.

Gegroeid

"Mark is enorm gegroeid", zegt Van Marwijk over de ontwikkeling van zijn schoonzoon als trainer. "Bij PSV heeft hij fouten gemaakt, daar moest alles zó perfect zijn... dat is goed, maar dat lukt niet altijd. En het moet niet ten koste gaan van je eigen werk. Maar hij doet het nu heel goed."
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via whatsapp of stuur een mail naar redactie@1limburg.nl!