Roda-trainer Sibum: 'Goede seizoenstart verbaast me niet'

Bas Sibum © Orange Pictures
Met negen punten uit drie duels is Roda JC als enige ploeg nog foutloos in de Keuken Kampioen Divisie en daarmee koploper. "Het verbaast me niet", vertelt trainer Bas Sibum.
Sibum was maandagavond te gast in het L1-programma Tafel Voetbal en vertelde uitgebreid over zijn eerste twee maanden in Kerkrade, zijn werkwijze en de goede seizoenstart.

Goede voorbereiding

Sibum is in Kerkrade bezig aan zijn eerste klus als hoofdtrainer en zag zijn ploeg drie wedstrijden winnen met negen gemaakte doelpunten. "Het verbaast me niet, omdat we een hele goede voorbereiding hebben gehad. We hebben het gezien op trainingen en in oefenwedstrijden. Dat dit de bevestiging van de voorbereiding geeft, is heel prettig."

Technische hart

De trainer is naar Kerkrade gekomen na goede gesprekken met algemeen directeur Jordens Peters, technisch manager Rob Servais en hoofdscout Toine van Mierlo. "Het technische hart is de reden dat ik hier ben. Zij hadden een duidelijk en eerlijk verhaal hoe het zou moeten gaan en wat mijn rol daarin zou zijn. Ik hecht veel waarde aan onderling vertrouwen en dat ik doe blindelings met deze drie."

Werkwijze

Sibum heeft een werkwijze waarin hard werken en het teamgevoel centraal staan. Dat harde werken uit zich er onder meer in dat Sibum de trainingsintensiviteit heeft opgevoerd, zoals het twee keer trainen per dag. "Dat zijn niet perse twee veldtrainingen. Het kan ook het bekijken van videobeelden zijn, trainingen per linie of krachttraining. Het is ook anders omdat iedereen andere verbeterpunten heeft. De ene speler is ook 18 jaar, de ander 32 jaar. Daar gelden andere regels voor. Maar voor mij zijn alle spelers gelijk, alleen start je in de basis en soms niet."

Gesprekken

Voordat spelers definitief naar Roda JC komen heeft Sibum een gesprek met een potentiële speler. "Dat is een fysiek gesprek. Daar zijn Rob Servais of Jordens Peters bij. Dan gaan we in gesprek met de speler en een zaakwaarnemer of een familielid. De belangrijkste eigenschap van een toekomstige speler is dat hij een teamspeler is." Daarnaast zoekt Sibum ook contact met ex-collega's van de speler. "Ik haal veel informatie binnen over hoe iemand is op het veld, maar ook zeker buiten het veld."
Bekijk ook 'De Verlenging', het online-gedeelte van Tafel Voetbal met aandacht voor de andere Limburgse clubs, Mark Flekken en Perr Schuurs: