Verstappen voorkomt crash maar net in laatste vrije training

Max Verstappen danst door de Hollandse regen in de derde vrije training. © ANP
In de derde en tevens laatste vrije training voor de Dutch Grand Prix heeft regenval voor verraderlijke condities gezorgd. Max Verstappen kon zijn Red Bull-bolide maar nét uit de muur houden.
In een sessie die drie keer door een rode vlag onderbroken werd, deed Verstappen wat hij zo vaak doet: de snelste zijn. Hij kan zodoende met vertrouwen uitkijken naar de kwalificatie, zaterdagmiddag om 15:00 uur.

Regen

In de ochtenduren had het al fors geregend op Zandvoort, waardoor het asfalt op het circuit behoorlijk glad werd. Alleen Max Verstappen durfde het aan om direct op het asfalt te verschijnen. De in regenponcho's gehulde toeschouwers zagen de publiekslieveling direct de snelste rondetijd rijden, maar kwamen daarna, net als Verstappen, met de schrik vrij. In zijn derde ronde ging het namelijk bijna mis voor de Red Bull-coureur.

Controle verloren

In de Hugenholtzbocht, één van de twee fors hellende bochten op Zandvoort, verloor Verstappen heel even de controle over de auto. Via de kerbstones schoof hij het gras op en leek een klap tegen de vangrails onvermijdelijk, maar Verstappen slaagde erin de auto uit het muurtje te houden. Wanneer hij wel was gecrasht, had het Red Bull-team alles uit de kast moeten halen om de bolide startklaar te krijgen voor de kwalificatie, enkele uren later.

Rode vlaggen

Andere coureurs raakten wel serieus in de problemen. Kevin Magnussen verloor op dezelfde plaats als Verstappen de macht over het stuur en schoof de vangrails in, Guanyu Zhou (Alfa Romeo) strandde in de grindbak in bocht 13 en dat laatste overkwam ook Liam Lawson, bij AlphaTauri de vervanger van de geblesseerde Daniel Ricciardo. In alle gevallen leidde dat tot een rode vlag, een tijdelijke neutralisatie. De coureurs bleven daarna echter het verraderlijke asfalt opzoeken, temeer omdat zij nog niet eerder in deze bolides onder natte condities op Zandvoort hebben gereden.

Zaakjes op orde

In het slot zette vrijwel iedereen aan voor een ultrasnelle ronde, als repetitie voor de kwalificatie. Verstappen bleek zijn zaakjes aardig op orde te hebben. Alleen nummer twee George Russell wist de marge op hem tot binnen de seconde te beperken. De Brit gaf 0,379 seconde toe. Verstappens teamgenoot Sergio Perez deed exact een seconde langer over zijn ronde dan Verstappen en werd derde. Timing speelde daarbij een belangrijke rol op de alsmaar verder opdrogende baan.

Kwalificatie

Zaterdag wordt om 15:00 uur de kwalificatie gereden, zondag volgt op hetzelfde tijdstip de race. L1's autosportprogramma Pitlane blikt zaterdag- en zondagavond met een update terug op de ontwikkelingen op die dag in Zandvoort.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via whatsapp of stuur een mail naar redactie@1limburg.nl!