Sterke start, maar geen polonaise bij Roda JC

Doelpuntenmakers Ould-Chikh en Daneels juichen voor Roda JC © Orange Pictures
Met negen punten uit de eerste drie wedstrijden is Roda JC overtuigend koploper van de Keuken Kampioen Divisie. Maar de ploeg wil niet te ver vooruit kijken.
"Een periodetitel?," zegt trainer Bas Sibum met gefronste wenkbrauwen. "Dat is iets voor fans of de pers. Jullie vinden daar allemaal iets van. Zo kijk ik niet. We spelen dit weekend met de invallers en reserves nog een wedstrijd, die moeten we ook winnen. En dan kijken we daarna weer verder."

Tactisch

Roda JC had het in het eerste halfuur lastig tegen TOP Oss. Trainer Ruud Brood had de zaakjes tactisch goed voor elkaar met een ploeg die compact speelde en het veld klein hield. En de thuisploeg was slordig aan de bal. "Dus kwam de goal van Walid Ould-Chikh op het juiste moment," analyseert aanvoerder Rodney Kongolo. "We moeten leren van ploegen die inzakken en de ruimtes klein maken. Dan moet je geduldig zijn en de bal rond laten gaan."
Kijk hier naar het interview met Roda-aanvaller Lennerd Daneels

Supersub

De tweede helft toonde een ander beeld. De gasten uit Brabant werden door Roda JC verder vastgezet, het tempo ging omhoog en dat kon TOP niet meer belopen. Invaller Daneels was, net als twee weken geleden tegen Helmond Sport, bepalend met een belangrijk doelpunt. "Het is natuurlijk heerlijk om als invaller belangrijk te zijn, maar het liefst speel ik natuurlijk in de basis."

Energie

"Na rust heb ik genoten van mijn ploeg", blikt Sibum terug. "Toen lieten we zien dat we het spel ook kunnen maken. Maar we zitten nog vroeg in het seizoen, met hard trainen en veel energie hebben we dit tot nu toe bereikt. Die lijn moeten we dus verder doortrekken."

Polonaise

De optimale score brengt niet alleen de koppositie met zich mee. Het levert, gratis en voor niks, ook meer aandacht op. Logisch, omdat de ploeg ook de meest scorende ploeg van de competitie is, met de minst gepasseerde verdediging. Het sentiment, ten opzichte van vorig seizoen, is voorlopig volledig gedraaid. Smaakmakers én resultaat op het veld betekent ook vollere tribunes vervuld met hoop. Maar trainer Bas Sibum gaat, terecht, niet mee in de polonaise. Hij realiseert zich dat de route die zijn selectie en ook de club moet afleggen, nog lang is. Voor verslapping is daarin geen plaats.

Gast

Roda JC gaat volgende week vrijdag op bezoek bij Jong FC Utrecht. Dat is de volgende test. Coach Bas Sibum is maandagavond te gast in het L1 programma Tafel Voetbal. Vanaf 20:00 uur op L1 TV.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via whatsapp of stuur een mail naar redactie@1limburg.nl!