Verstappen pakt in alle opzichten hoofdrol in vrije training

Verstappen op de oranje-witte kerbstones in Zandvoort. © Red Bull Content Pool
Max Verstappen heeft in de Noord-Hollandse duinen er geen gras over laten groeien in de eerste vrije training voor de Dutch Grand Prix.
Omringd door oranjegekleurde tribunes, gevuld met naar schatting zo'n honderdduizend fans, klokte de WK-leider de snelste tijd. Daarnaast bleven, in tegenstelling tot een jaar geleden, grote problemen achterwege. Toen weigerde zijn bolide al na een paar rondes dienst door technische problemen.

Luid gejuich

Nog voordat de sessie begonnen was, bracht Verstappen al een orkaan van geluid teweeg: er werd door de bijna honderdduizend fans massaal gejuicht toen de tweevoudig wereldkampioen zijn Red Bull-bolide de pitbox uit stuurde, vlak voordat het licht op groen ging. Verstappen gaf de fans meteen iets terug: met zijn eerste snelle ronde nestelde hij zich direct bovenaan de rangschikking.

Rode vlag

Dat bleef een tijdje zo, totdat andere coureurs op de snellere bandencompounds op de baan verschenen en de tijd van Verstappen verbeterden. Iedereen kon echter weer terug naar de garage toen Nico Hulkenberg (Haas) besloot om het zand en grind op te zoeken; niet op het Zandvoortse strand, maar naast het asfalt bij bocht 13. Zijn crash betekende een rode vlag-situatie.

Hoofdrol

Daarna pakte Verstappen weer de hoofdrol: op de zachte band reed hij de snelste tijd, met een marge van 0,278 seconde op nummer twee Fernando Alonso en 0,373 seconde op nummer drie Lewis Hamilton. De Limburger nam ook het slotakkoord van de sessie voor zijn rekening: in het stadiongedeelte miste hij zijn rempunt en schoof de grindbak in, om zonder noemenswaardige schade weer terug te keren op het asfalt.

Programma

Vrijdag staat om 16:00 uur nog een tweede vrije training op het programma. Zaterdag wordt in de kwalificatie de startopstelling bepaald, zondag volgt de race. Verstappen wist de beide voorgaande edities sinds de terugkeer van de Dutch Grand Prix op de Formule 1-kalender, allebei te winnen.

Pitlane

L1's autosportprogramma Pitlane blikt vrijdagavond terug op de dag op Zandvoort. De update is te zien via YouTube.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via whatsapp of stuur een mail naar redactie@1limburg.nl!