Preview: Het snot moet weer voor de ogen bij Roda JC

Het Parkstad Limburg Stadion in Kerkrade. © Orange Pictures
Met frisse moed, energie en mensen hoopt Roda JC Kerkrade het dramatische vorige seizoen weg te gaan poetsen. Onder de nieuwe coach Bas Sibum moeten in ieder geval de play-offs bereikt worden.
Op de dag waarop Roda tegen Helmond Sport aan het zesde opeenvolgende Keuken Kampioen Divisie-seizoen begint is de belangrijkste vraag: wie gaat bij Roda voor de doelpunten zorgen?

De vertrekker

Want de absolute sterkhouder van het afgelopen seizoen is vertrokken: spits Dylan Vente verkaste voor een transfersom die naar verluidt tegen het miljoen aanschurkt naar Hibernian. De publiekslieveling scoorde in tweeënhalf jaar tijd liefst vijftig goals voor Roda. Doordat ook onder meer Bryan Limbombe en Romano Postema vertrokken, zijn 40 van de 49 goals die Roda afgelopen seizoen scoorde 'verdwenen'. Met Maxi Schmid kwam er vooralsnog één nieuwe spits.

De nieuweling

Rodney Kongolo zat een half jaar zonder club en dus was het voor de buitenwereld de vraag waar hij toe in staat is. Op basis van de eerste oefenwedstrijden luidt het antwoord: veel, zeker voor KKD-begrippen. Roda heeft een box-to-box-speler met een enorm loopvermogen in huis gehaald. De voormalig jeugdspeler van Manchester City, die bij Heerenveen 86 Eredivisie-duels speelde, moet in Kerkrade een dragende speler gaan zijn. Niet voor niets draagt hij direct de aanvoerdersband.

De coach

En die aanvoerdersband kreeg Kongolo van Roda's nieuwe hoofdtrainer, Bas Sibum. Een nuchtere voormalig middenvelder die met zijn voetbalvisie staat voor onverzettelijkheid en intensiteit. Het wordt voor Sibum zijn eerste klus als coach, nadat hij de afgelopen jaren de kneepjes van het vak leerde als assistent van Dick Lukkien bij FC Emmen. Zat in een trainersklasje met onder meer Joseph Oosting en Dick Schreuder, coaches die hun eerste successen al vierden. Dat wil Sibum ook.

De blikvanger

Matisse Didden past in die geschetste visie van Sibum. De in Belgisch Limburg opgegroeide centrale verdediger werd door Roda overgenomen van KRC Genk. Didden (21) debuteerde nooit in de hoofdmacht van de Belgische topclub, maar beschikt overduidelijk over kwaliteiten die hem bij Roda tot sterkhouder kunnen laten uitgroeien. Met zijn lengte van 1 meter 98 straalt de Belg wat uit en liet hij in de oefenduels ook al zien over een vlijmscherpe tackle te beschikken.

Het talent

Vorig seizoen stroomde weer eens een belofte bij Roda door naar het eerste elftal: Sami Ouaissa. Nu probeert Fabio Sposito zijn voorbeeld te volgen. Onder Edwin de Graaf debuteerde hij al, nu moet voor Sposito langzaam maar zeker de doorbraak gaan volgen. Oorspronkelijk stond hij te boek als aanvallende middenvelder, inmiddels wordt hij vooral als optie voor de '6' of '8'-positie gezien. Met Kongolo en Wesley Spieringhs als basisspelers op die positie krijgt Sposito nog de tijd om te rijpen.

De start

Speelronde 1: vrijdag 11 augustus, 20:00 uur: Roda JC Kerkrade - Helmond Sport
Speelronde 2: vrijdag 18 augustus, 20:00 uur: ADO Den Haag - Roda JC Kerkrade
Alle wedstrijden van Roda JC Kerkrade en de andere Limburgse profvoetbalclubs zijn ook dit seizoen weer live te volgen via L1 Radio.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via whatsapp of stuur een mail naar redactie@1limburg.nl!