Ouders Leeuwin Wilms volgen WK-debuut dochter op de bank

Lynn Wilms tijdens de training van Oranje. © Orange Pictures
Lynn Wilms maakte afgelopen weekend haar debuut op het WK in Australië. In Sydney in het duel met Zuid-Afrika mocht ze invallen in de slotfase van de wedstrijd. Vader Loek Wilms: "Dan zit ik meteen op het puntje van mijn stoel."
Ouders Karin en Loek Wilms volgen de verrichtingen van de Oranje Leeuwinnen vanuit hun huis in Tegelen. Want hoewel Loek zijn dochter het liefst overal volgt waar ze speelt, werd met het moordende reisschema van dit WK al snel geconcludeerd dat het deze keer vanaf de bank zou zijn.

Reserverol

Ironisch genoeg is de bank ook de plek waar dochter Lynn vooralsnog de meeste tijd doorbrengt dit toernooi. Niet vanzelfsprekend, want onder bondscoach Sarina Wiegman had Wilms lang een basisplek. Net als bij haar Duitse club VfL Wolfsburg, waarmee ze dit jaar de Champions League-finale speelde. De huidige bondscoach Andries Jonker maakt andere tactische keuzes en in zijn plan heeft Wilms voorlopig een reserverol.

Meer speeltijd

Vader Loek stelt dat zijn dochter daar best even aan heeft moeten wennen. "Maar de bondscoach heeft altijd gelijk, zeker zolang ze winnen", constateert bij nuchter. Hij hoopt na de eerste gemaakte minuten wel dat er in de rest van het toernooi meer in het vat zit.

Hondenpraat

Het contact met hun dochter verloopt vooral via appjes en af en toe een FaceTime-gesprek. Karin: "Dan vragen we hoe het gaat en praten we vooral over luchtige dingen zoals de hond of de vakantie van haar tweelingbroer. Over voetbal gaat het daar al genoeg."

Oranje palmares

Lynn Wilms heeft als 22-jarige al een behoorlijk Oranje-palmares. Ze debuteerde toen ze pas 18 was. Voor dit WK stond de teller op 32 interlands voor de Oranje Leeuwinnen. "Het is wel ver weg en dan ook nog met een groot tijdsverschil", constateert moeder Karin. "Dat maakt het soms ook lastig. Want als wij hier ‘s avonds naar bed gaan app ik nog even goedemorgen aan haar."

Dromen

Nu het toernooi vordert, gloort er ook steeds meer hoop op iets uitzonderlijks. Loek: "Lynn appte al of ik niet toch wilde komen, mocht er daadwerkelijk een finale volgen. Maar daarna stelde ze dat ik dan wel het feestje in Nederland zou missen dat meteen daarop volgt bij WK-winst. Het is echt 40 uur reizen, dus ik denk er nog even over na", lacht hij. Voorlopig blijft het bij dromen, want Loek weet ook dat Spanje in de nacht van donderdag op vrijdag eerst moet worden verslagen. Dan zitten Karin en hij weer klaar op hun bank in Tegelen te hopen op nieuwe speelminuten voor hun Lynn.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via whatsapp of stuur een mail naar redactie@1limburg.nl!