Preview: Fortuna Sittard heeft nieuwe blikvangers

Fortuna Sittard begint het seizoen in het groen. © Orange Pictures
Na een seizoen met een tumultueus begin en een succesvol eind, hoopt Fortuna Sittard in de nieuwe jaargang een constante lijn te vinden. Dat gebeurt met veel dezelfde spelers, maar met een nieuwe trainer.
Danny Buijs werd immers gepresenteerd als opvolger van Julio Velázquez. Hij begint met Fortuna aanstaande zondag aan het zesde opeenvolgende Eredivisie-seizoen van de club, met een uitwedstrijd tegen Feyenoord. Dit is het Fortuna Sittard van 2023/2024:

De vertrekker

De post-Burak-periode is aangebroken in Sittard. Burak Yilmaz kwam, zag, en - soort van - overwon, want hij werd topscorer en droeg daarmee bij aan rechtstreekse handhaving in de Eredivisie. De Turkse vedette eiste ook buiten het veld de spotlights op en vertrok uiteindelijk, vier jaar eerder dan oorspronkelijk gepland, weer bij Fortuna. Inmiddels is hij assistent-trainer bij de Turkse topclub Besiktas.

De nieuweling

In het rijtje versterkingen dat Fortuna presenteerde springt één naam er direct uit: Alen Halilovic. Inderdaad, dé Alen Halilovic die ooit nog onder contract stond bij FC Barcelona en AC Milan. Het voormalig megatalent was ooit 10 miljoen euro waard, maar raakte via tien verschillende werkgevers een half jaar geleden clubloos. Fortuna pikte de 27-jarige Kroaat gratis op en tijdens de eerste oefenduels werd al duidelijk dat Halilovic een serieuze toegevoegde waarde kan hebben.

De coach

Voor Danny Buijs is het hoofdtrainerschap bij Fortuna zijn tweede kans in de Eredivisie. Eerder stond hij langs de lijn bij FC Groningen, waarmee hij in vier seizoenen driemaal in het linkerrijtje eindigde. Daarna ging het met het inmiddels gedegradeerde Groningen bergafwaarts en kende Buijs zelf een mislukt avontuur bij het Belgische KV Mechelen. Over een doelstelling wil de coach zich nu nog niet uitspreken. Maar in februari misschien wel:

De blikvanger

Net als Buijs heeft ook Kaj Sierhuis een verleden bij FC Groningen, waar hij samen met Paul Gladon - ook Fortunees - een tandem in de spits vormde. Daarvóór werd Sierhuis opgeleid bij Ajax, waar hij onderdeel was van een lichting met de huidige internationals Sven Botman, Ryan Gravenberch en Noa Lang. De belofte van absolute topspits heeft Sierhuis nog niet weten in te lossen, maar het is wel een aanvaller met een status die Fortuna kan gebruiken. Al is fit worden de eerste opdracht.

Het talent

De doorstroming vanuit de eigen jeugdopleiding stokt vooralsnog bij Fortuna. Tunahan Tasci is wel een zeldzaam voorbeeld van een speler die vanuit het beloftenelftal de oversteek heeft weten te maken. Vorig seizoen kwam hij tot 117 Eredivisie-minuten, dit seizoen moet de vleugelaanvaller de volgende stap proberen te zetten. Er is weliswaar veel concurrentie op de flanken, maar voor de 21-jarige Tasci komen er ongetwijfeld kansen. Zeker als Fortuna wegblijft uit de degradatiezorgen.

De start

Speelronde 1: zondag 13 augustus, 14:30 uur: Feyenoord - Fortuna Sittard
Speelronde 2: zaterdag 19 augustus, 20:00 uur: Fortuna Sittard - Almere City
Alle wedstrijden van Fortuna Sittard en de andere Limburgse profvoetbalclubs zijn ook dit seizoen weer live te volgen via L1 Radio.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via whatsapp of stuur een mail naar redactie@1limburg.nl!