Verstappen wint ultrakorte sprintrace op Spa-Francorchamps

Max Verstappen tijdens de sprintrace © Red Bull Content Pool
Max Verstappen heeft zaterdag de sprintrace van de Grand Prix van België gewonnen. De Limburger won op de natte baan van Spa-Francorchamps na een race van amper 11 ronden.
De winst levert Verstappen acht WK-punten op. Oscar Piastri eindigde op de tweede plaats en Pierre Gasly werd derde.

Rollende start

De sprintrace begon met een halfuur vertraging door een wolkbreuk boven het circuit van Spa-Francorchamps. De regen zorgde voor een natte baan waardoor iedereen op de regenband startte. De wedstrijdleiding liet een aantal ronden achter de safetycar rijden, om de race met een rollende start te beginnen. Door die opwarmrondes werd de sprintrace ingekort naar elf ronden. Verstappen mocht als nummer één van de sprint-shootout het tempo bepalen en had een goede start.

Intermediates

De baan was inmiddels flink opgedroogd waardoor veel coureurs kort na de start besloten om direct naar binnen te gaan voor intermediates, onder wie Oscar Piastri, die als tweede begon aan de sprintrace. Verstappen wachtte een ronde voordat hij binnenging voor de banden met de groene kleur. Verstappen keerde echter niet als eerste terug op de baan. Piastri was zo snel op de intermediates dat hij de eerste positie overnam van de Limburger.

Inhaalactie

Na drie ronden kwam de safetycar alweer de baan op vanwege een spin van Fernando Alonso. Zijn Aston Martin was redelijk vlot van de baan en dus kon Piastri het tempo gaan bepalen voor de herstart. De Australiër deed dat voor het eerst in zijn carrière, maar had een goede herstart. Verstappen zat echter in het kielzog en kon even later alsnog in de aanval. Zijn inhaalactie was er een uit het boekje. De Limburger reed direct weg bij Piastri en bouwde een voorsprong van enkele seconden op. Verstappen won uiteindelijk de race met ruim zes seconden voorsprong.

Pérez

Verstappens teamgenoot Sergio Pérez had een minder prettige race. Zijn auto was te beschadigd na een tikje tegen de bolide van Lewis Hamilton. De Brit kreeg daar vijf seconden tijdstraf voor.

Live

De daadwerkelijke Grand Prix begint zondag om 15:00 uur. Max Verstappen vertrekt vanaf de zesde positie. Hij was de snelste in de kwalificatie, maar incasseert een gridstraf vanwege het verwisselen van de versnellingsbak. De race is vanaf 15:00 uur te volgen in een liveblog op 1Limburg.
Bekijk het L1-autosportprogramma Pitlane met een vooruitblik op de race van zondag:
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via whatsapp of stuur een mail naar redactie@1limburg.nl!