Nat Spa-weekend voor Max Verstappen: 'Wordt chaotischer'

Verstappen in de double gauche-bochtencombinatie op Spa-Francorchamps. © Red Bull Content Pool
Voor Formule 1-fans staat een van de mooiste affiches van het jaar op het programma: het Spa-weekend, in België. Max Verstappen noemt het zijn favoriete circuit op de kalender.
De tweevoudig wereldkampioen, die gedeeltelijk in België opgroeide en een Belgische moeder heeft, kan in de semi-thuisrace bovendien op een oranje legioen op de tribunes rekenen. "Ik kijk dan ook ernaar uit om er te racen en de fans te zien", zegt Verstappen op zijn eigen website.

Sprint

Die fans krijgen zeer waarschijnlijk drie dagen lang vuurwerk voorgeschoteld: de Grand Prix van België is omgedoopt tot een sprint-weekend. Dat betekent dat er op vrijdag gekwalificeerd wordt voor de race van zondag, en dat de zaterdag in het teken staat van de kwalificatie voor de sprintrace - de sprint-shootout genaamd - en de daadwerkelijke sprintrace; een wedstrijd over een derde van de gebruikelijke race-afstand, met acht WK-punten voor de winnaar.

Interessanter en chaotischer

Verstappen staat niet bekend als een liefhebber van dat aangepaste format, maar zegt wel 'uit te kijken' naar de sprint op Spa-Francorchamps. Hij verwacht sowieso een spectaculair weekend. "Het ziet ernaar uit dat het een regenachtig weekend wordt", zegt Verstappen, die het weerbericht bekeken heeft. "We zullen zien wat voor invloed dat heeft, want dat maakt het altijd een beetje interessanter en chaotischer."
In 2021 viel de Belgische GP in het water, en werd Verstappen na slechts twee rondjes achter de safetycar als winnaar aangewezen. © Red Bull Content Pool

Torenhoog

De Limburger stevent af op een nieuwe wereldtitel, want alle 'concurrenten' staan op meer dan honderd punten achterstand in het kampioenschap. Met maar liefst zeven Verstappen-racezeges op rij bestaat er geen misverstand over wie de torenhoge favoriet is voor de overwinning in de Belgische Ardennen. Daarnaast is bekend dat op Spa-Francorchamps, het langste circuit in de Formule 1, het topvermogen van de auto zeer belangrijk is; niet alleen op de rechte stukken, maar ook in secties met bochten waar het gaspedaal volledig naar beneden gedrukt kan worden.

Bochten met hogere snelheden

"Het zal interessant zijn om te zien hoe onze auto zal presteren in de bochten met hogere snelheden", zegt Verstappen, die weet dat het met het topvermogen van de Red Bull wel snor zit. Vorig jaar reed hij in de Belgische GP van de veertiende startpositie op indrukwekkende wijze naar de overwinning. "Ik heb goede herinneringen aan Spa en na een geweldig teamresultaat in Hongarije hoop ik dat we dit weekend weer goed zullen presteren, het zijn de laatste loodjes voor de zomerstop."

Zandvoort

Na Spa-Francorchamps duikt de Formule 1 inderdaad een vier weken tellende zomerstop in. Daarna, op 27 augustus, staat voor Verstappen zijn échte thuisrace op het programma: de Dutch Grand Prix op het circuit van Zandvoort.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via whatsapp of stuur een mail naar redactie@1limburg.nl!