Oranjevrouwen starten WK met belangrijke overwinning

De Oranjevrouwen vieren de treffer van Stefanie van der Gragt (links) © ANP
De Oranjeleeuwinnen zijn het WK voetbal gestart met een kleine, maar verdiende overwinning op Portugal. Oranje won met 1-0 door een doelpunt van Stefanie van der Gragt.
Lieke Martens en Dominique Janssen speelden de hele wedstrijd. Lynn Wilms bleef op de bank.

3-5-2

Zoals verwacht begon Oranje aan de wedstrijd in een 3-5-2 systeem. Dat systeem is de afgelopen maanden veel geoefend op trainingen en in oefenwedstrijden, maar grote tegenstand kreeg Nederland nog niet. Die grote tegenstand leverde ook Portugal niet. Na wat afwachtende openingsminuten nam Oranje het initiatief en zocht het naar de openingstreffer.

VAR

Die kwam er binnen het kwartier. Hoewel de grensrechter nog ingreep, besloot scheidsrechter Kateryna Monzui na het bekijken van de beelden dat Jill Roord niet hinderlijk buitenspel stond op het moment dat Stefanie van der Gragt de bal binnenkopte uit een hoekschop: 1-0. Oranje had in de eerste helft niks te vrezen van Portugal en was via Roord nog voor rust dichtbij de 2-0.

Tactisch overleg

Na rust was er opnieuw een grote kans op de tweede treffer. Daniëlle van de Donk haar schot werd gered door keepster Inês Pereira. Gedurende de tweede helft nam Portugal, dat tactisch enkele aanpassingen doorvoerde, meer initiatief. Het werd niet echt gevaarlijk, maar het zorgde wel voor een tactisch overleg langs de zijlijn van Andries Jonker met onder meer Lieke Martens. Elke ploeg krijgt meestal een kans in een wedstrijd en die kwam er ook voor Portugal. Telma Encarnação speelde makkelijk Dominique Janssen uit, maar haar schot werd gekeerd door Daphne van Domselaar. Daarna was Portugal nog wel gevaarlijk, maar trok Oranje de overwinning over de streep. Martens kreeg in de extra tijd nog de kans op 2-0. Haar schot ging net naast.

Cruciaal duel

Vooraf werd de wedstrijd tegen Portugal aangemerkt als cruciaal. Oranje zit verder met wereldkampioen Verenigde Staten en laagvlieger Vietnam in de poule. Per groep gaan twee landen door. Omdat van de Verenigde Staten wordt verwacht dat zij doorgaan lijken Nederland en Portugal te moeten strijden om het tweede ticket. Oranje heeft dus een eerste, belangrijke stap gezet richting de laatste zestien.

WK-finale

De volgende wedstrijd is in de nacht van woensdag op donderdag om 3:00 uur Nederlandse tijd tegen de Verenigde Staten. Dat is een reprise van de WK-finale van 2019. Toen verloor Oranje met 2-0.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via whatsapp of stuur een mail naar redactie@1limburg.nl!