Verrassing in Hongarije: Hamilton pakt pole voor Verstappen

Max Verstappen tijdens de kwalificatie op de Hungaroring © Red Bull Content Pool
Max Verstappen start zondag vanaf de tweede positie aan de Grand Prix van Hongarije. De Limburger moest in de kwalificatie verrassend zijn meerdere erkennen in Lewis Hamilton.
De Brit pakt voor het eerst dit seizoen pole position met een tijd van 1.16,609. Verstappen kwam drie duizendsten van een seconde tekort voor pole position. Hij start vanaf P2. Lando Norris vertrekt vanaf P3.

Andere kwalificatie

De kwalificatie op de Hungaroring zat anders in elkaar dan normaal. In Q1 moesten de coureurs verplicht rijden op de harde band, in Q2 op de mediumband en in Q3 op de softband. Daarnaast hebben de teams voor het hele weekend maar elf in plaats van dertien bandensets. Verstappen, die niet enthousiast is over deze regels, kwam eenvoudig door de eerste twee kwalificatierondes met de tweede tijd (Q1) en de derde tijd (Q2). Sergio Pérez, teamgenoot van Verstappen bij Red Bull, bereikte in de afgelopen vijf kwalificaties niet Q3, maar wist in Hongarije weer de beslissende kwalificatieronde te bereiken.

Drie duizendsten

In Q3 was het Max Verstappen die na de eerste snelle ronde de snelste tijd had: 1.16,612. Hij was daarmee iets meer dan een tiende sneller dan Lewis Hamilton en bijna drie tienden sneller dan Lando Norris. Door de kleine verschillen kwam alles aan op de tweede snelle ronde. In die tweede snelle ronde wist Verstappen zijn eigen tijd niet te verbeteren. Daardoor loerden Norris en Hamilton op pole. Norris redde het niet, hij was acht tienden langzamer dan Verstappen. Hamilton redde het wel, hij was drie duizendsten sneller dan de Limburger. Daardoor pakt Verstappen niet voor de zesde keer op rij de voorste startpositie.

Verrassingen

Er waren nog drie andere verrassingen in Hongarije. George Russell strandde in Q1 en start zondag nagenoeg achteraan en Carlos Sainz kwam niet door Q2 en start vanaf P11. Daniel Ricciardo, de vervanger van de weggestuurde Nyck de Vries, was de positieve verrassing. Hij was sneller dan teamgenoot Yuki Tsunoda en start zondag vanaf P13.

Liveblog

De Grand Prix van Hongarije begint zondag om 15:00 uur en is te volgen in een liveblog op 1Limburg.
Bekijk Pitlane, het autosportprogramma van L1, over de race op de Hungaroring:
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via whatsapp of stuur een mail naar redactie@1limburg.nl!