Raymond Kerckhoffs: 'Spectaculair begin Tour de France'

Tour de France 2023 © Orange Pictures
De eerste week in de Tour de France zit erop en menigeen zat op het puntje van zijn stoel, ook wielerjournalist Raymond Kerckhoffs uit Ubachsberg. "Het was geen traditionele openingsweek, het was écht een spectaculair begin van de Tour."
De Tour de France brak al vroeg open dit jaar, mede door het gevarieerde parcours. "Meteen in die eerste week het Baskenland, de Pyreneeën en het Centraal Massief. We hebben al vier mooie duels gezien tussen Tadej Pogacar en Jonas Vingegaard."

Limburgers

De Limburgse renners Wout Poels en Mike Teunissen hebben vooralsnog nog geen grote rol kunnen spelen. "Mike heeft Biniam Girmay steeds goed afgezet voor de sprint en zo veel kansen waren er nog niet voor Mike om zich te laten zien." Poels rijdt in dienst van zijn twee kopmannen Bilbao en Landa die vooralsnog buiten de top-tien staan. "Dat zal wel een tegenvaller zijn voor Bahrain Victorious maar het is wel een ploeg die het ontzettend moeilijk heeft met het overlijden van Gino Mäder." De Zwitserse coureur overleed vorige maand door de gevolgen van een ongeluk tijdens de Ronde van Zwitserland.

Spektakel

Kerckhoffs, die deze week zelf afreist naar de Tour de France, verwacht de komende weken nog veel spektakel. "De duels tussen twee mannen die elkaar continue uitdagen, dat is wielrennen op zijn mooist. Vingegaard voelt de hete adem van Pogacar steeds meer in zijn nek. We weten niet of de Sloveen genoeg basis heeft om dit drie weken vol te houden en dat maakt het juist zo leuk." Pogacar had geen ideale voorbereiding door een opgelopen polsbreuk in april.

Kansen

Kerckhoffs verwacht dat er de komende twee weken veel kansen liggen voor coureurs die meegaan in een vlucht. "Misschien krijgt Wout Poels wel goede kansen om met een vroege ontsnapping mee te gaan. En als de etappe niet al te zwaar is, moet Mike Teunissen misschien ook op die tactiek overstappen."