Verstappen kritisch na dodelijke crash: 'Dit was onnodig'

Dilano van 't Hoff overleed na een zware crash. © ANP
Max Verstappen vindt dat er kritisch moet worden gekeken naar hoe de veiligheid verbeterd kan worden. Zeker als het circuit nat is. "Ik denk dat wat vandaag gebeurd is, onnodig was. Ze hadden de race niet moeten herstarten." Hij verwijst naar de dodelijke crash van landgenoot Dilano van 't Hoff.
De 18-jarige Nederlandse autocoureur kwam zaterdag om het leven bij een zware crash op het natte asfalt van Spa-Francorchamps.

Medeleven

Coureurs in de Formule 1 zijn diep geraakt door het noodlottige ongeval van het racetalent. "Ik ben bijzonder bedroefd om het trieste nieuws te horen over Dilano. Ik wil mijn condoleances overbrengen aan zijn familie en geliefden", meldde de coureur van Red Bull kort na de sprint-shootout.

Veiligheid vergroten

De tweevoudig wereldkampioen deed na zijn overwinning in de sprintrace een oproep om de veiligheid te verbeteren. "Ik heb de beelden van die race gezien. Het was heel nat, dus ze hadden die race niet moeten herstarten. Je zag niks door die spray. Jongens in het achterveld gaan vol gas die bocht in, maar ze zien niks. Dus we zouden wat moeten doen om die spray te verminderen en in ieder geval de veiligheid te vergroten", zei Max Verstappen. Hij vond dat daarbij ook naar de auto's gekeken moet worden.

Bocht aanpassen

De Canadese coureur Lance Stroll ging een stap verder. Hij vindt dat de bocht aangepast moet worden. "Het is een tragische dag voor de autosport. Ik wil dat iedereen vandaag denkt aan wat daar vandaag is gebeurd. We zijn in een tijdsbestek van vier jaar tijd twee jongelingen kwijtgeraakt op die plek", zei Stroll. Hij verwees naar het fatale ongeval van de Franse coureur Anthoine Hubert op Spa in 2019. "We zeggen het ieder jaar, die bocht is te gevaarlijk en die moet echt veranderen. Elke keer als we door die bocht rijden, ligt een ongeluk op de loer."
Het circuit van Spa-Francorchamps. © Illustratie: Wikipedia

Tweede fatale crash

Van 't Hoff crashte op nagenoeg dezelfde plek als Hubert; na Eau Rouge volgt de knik Raidillon en rijden de coureurs Kemmel op, het lange rechte stuk naar Les Combes. Het circuit heeft na de dood van Hubert wel de uitrijstroken verbreed en de vangrails naar achteren verzet, maar de bochtencombinatie is hetzelfde gebleven.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via whatsapp of stuur een mail naar redactie@1limburg.nl!