Verstappen pakt pole in natte kwalificatie in Canada

Max Verstappen in actie tijdens de kwalificatie © Red Bull Content Pool
Max Verstappen start zondag vanaf pole position aan de Grand Prix van Canada. De Limburger was de snelste in een natte kwalificatie.
Het is de 25ste pole position van Verstappen in de Formule 1. Nico Hülkenberg pakte verrassend de tweede startpositie en Fernando Alonso start zondag vanaf P3. Sergio Pérez, teamgenoot én WK-concurrent van Verstappen, reed opnieuw geen goede kwalificatie en start zondag vanaf P12.

Intermediates

De kwalificatie in Montreal was er een om naar uit te kijken. De hele dag zorgde regen voor een natte baan en dus moeilijke omstandigheden voor de coureurs. De baan was ook nog nat bij de start van de kwalificatie, maar droogde ook al enigszins op. Daardoor begon iedereen op intermediates aan Q1. De eerste kwalificatiefase verliep zonder grote incidenten. Max Verstappen reed de snelste tijd in Q1.

Pérez en Leclerc

De tweede kwalificatiefase verliep een stuk verrassender. De baan was namelijk enkele minuten relatief droog en daarvan profiteerden enkele coureurs door te wisselen naar de softbanden en een snelle tijd neer te zetten. Alexander Albon deed dat het beste en noteerde verrassend de snelste tijd voor Verstappen. Andere coureurs wisselden niet of te laat van banden en kregen te maken met een nieuwe regenbui en dus een nieuwe natte baan. Sergio Pérez en Charles Leclerc konden daardoor niet meer aan de snelle tijden komen en vielen verrassend af in Q2. Het was voor Pérez het derde raceweekend op rij waarin hij niet Q3 kon bereiken.

Regenrijder

De regen kwam met grote hoeveelheden uit de lucht aan het begin van de beslissende kwalificatieronde. Daardoor werd de baan steeds natter en was dus de eerste snelle ronde van groot belang. Verstappen bewees nog maar eens een goede regenrijder te zijn en zette de snelste tijd neer. In de daaropvolgende ronde verbeterde de Limburger opnieuw zijn tijd. Niet veel later zorgde Oscar Piastri door een crash voor een rode vlag. Enkele seconden voor die rode vlag reed Hülkenburg nog snel de tweede tijd.

Derde pole

Terwijl de auto van Piastri werd weggehaald viel de regen met steeds grotere hoeveelheden uit de lucht. Daardoor leek een verbetering van de tijd van Verstappen (1.25,858) nagenoeg onmogelijk. En dat gebeurde ook niet waardoor Verstappen voor het derde raceweekend op rij pole position veroverde.

Live

De Grand Prix van Canada begint zondag om 20:00 uur Nederlandse tijd en is te volgen in een liveblog op 1Limburg.
Bekijk Pitlane, het autosportprogramma van L1, met een vooruitblik op de race in Montreal:
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via whatsapp of stuur een mail naar redactie@1limburg.nl!