MVV en Fortuna met gezamenlijk team in vrouwencompetitie

MVV Maastricht en Fortuna Sittard spelen komend seizoen met een gezamenlijk team in het vrouwenvoetbal. De MO17 gaat voetballen onder de naam MVV/Fortuna.
Vrijdag ondertekenen de twee clubs een formele samenwerkingsovereenkomst. Vanaf het nieuwe seizoen start MVV MO17 onder de naam MVV/Fortuna MO17 in de Hoofdklasse. Het is voor het eerst dat twee Limburgse BVO's een gezamenlijk team beginnen.
FC Limburg
In het Limburgse betaald voetbal is de stap van MVV en Fortuna opmerkelijk. Decennialang werd er gesproken over samenwerking tussen de drie Zuid-Limburgse clubs. Ondanks serieuze pogingen in 2002 en 2009 strandden zowel FC Limburg en Sporting Limburg. Ook samenwerking in de jeugd bleek een brug te ver, toen de ambitieuze DSM Voetbalacademie voor talentvolle jongens sneuvelde in 2009.
Territoriumdrang
Doordat de sentimenten in het vrouwenvoetbal minder territoriaal zijn dan bij de mannen, konden de bestuurders afgelopen jaar in relatieve rust een samenwerking uitwerken. Tijdens het voorzittersdiner van L1 Radio spraken Fortuna en MVV al de ambitie uit om het vrouwenvoetbal naar een hoger niveau te tillen. Fortuna Sittard kende met een derde plek een fantastisch debuutseizoen in de eredivisie vrouwen, maar in het basiselftal zijn vrijwel geen Limburgse speelsters te vinden.
Vijfde van Nederland
MVV startte afgelopen jaar met een team bij de meiden onder 17 jaar. Dat elftal maakte furore door na twee promoties te gaan spelen om de Nederlandse titel. De MVV-dames sloten hun eerste bestaansjaar afgelopen weekeinde af op Papendal, waar ze als vijfde van Nederland eindigden. Dat team van MVV MO17 verandert komend jaar in het gezamenlijke elftal MVV-Fortuna, met een hoofdtrainer van Fortuna-huize. Het team blijft spelen in Maastricht.
Licentievoorwaarde
Het gezamenlijke MO17-elftal van MVV-Fortuna geldt als formeel opleidingsteam voor Fortuna Sittard. Een eigen jeugdteam is een formele voorwaarde voor de proflicentie van de vrouwen eredivisie komend seizoen. De KNVB heeft de gezamenlijke constructie goedgekeurd. Talentvolle MO17-speelsters kunnen doorstromen naar het beloftenteam van Fortuna Sittard, zoals komend seizoen de 16-jarige Daimy Sleebe.
Blinde vlek
"Er ligt nog een wereld te winnen in onze provincie. De Limburgse Euregio was lange tijd een blinde vlek in het vrouwenvoetbal", aldus Fortuna-trainer Roger Reijners in het programma Tafelvoetbal. "Kijk naar Lieke Martens", aldus de voormalig bondscoach. "Die kon in Limburg niet verder en moest op 15-jarige leeftijd naar Amsterdam verhuizen en vervolgens naar Heerenveen. Eigenlijk wil je jonge speelsters in een vertrouwde omgeving laten spelen om van daaruit door te groeien".
Voetbalpiramide
"Als je kijkt naar de voetbalpiramide, dan hebben we nu een eredivisie-elftal, beloftenelftal en een onder-17 elftal. Eigenlijk zou je dat nog verder naar beneden willen trekken", zo zegt Reijners, die op termijn hoopt op een MO15-team in de organisatie. "MVV en Fortuna stonden er voor open, dus we hebben gekeken hoe we dat kunnen invullen. Het is niet alleen voor speelsters goed, maar ook voor het kader, voor de trainers. We hadden een vacature uitgeschreven voor trainster bij ons Beloftenteam, daar waren nul vrouwelijke sollicitanten. Daar is ook nog heel veel te winnen."
Eijsden
Praktische complicatie voor de MVV-vrouwen is de trainingslocatie. MVV beschikt vooralsnog alleen over stadion De Geusselt, waar alle jeugdteams moeten voetballen. Doordat dat logistiek onmogelijk is, wijken MVV-teams uit naar amateurclubs of naar buurtgemeenten zoals Valkenburg en Eijsden-Margraten. De MVV-vrouwen kwalificeerden zich in mei tegen Vlissingen voor het Nederlands kampioenschap op het veld van VV Eijsden, doordat voetballen in Maastricht niet mogelijk was. De gemeente spreekt op dit moment met de club over de opties om de trainingsmogelijkheden te verbeteren.