Classic trial: 'Net als ik, rustig aan dan gaat ie goed'

De klassieke motoren kwamen in actie tijdens de trial in Maasbree © L1 (Maurice Jessen)
Tijdens de classic trial in Maasbree is het voor de deelnemers op de klassieke motoren de kunst om de proef te voltooien zonder een voet aan de grond te zetten.
Snelheid is bij dit onderdeel van de motorsport van ondergeschikt belang. Een goed evenwichtsgevoel en het bedienen van de gashendel met een fluwelen handschoen levert de minste strafpunten en een hoge klassering op.

Respect voor de deelnemers

De motortrial is één van de oudste onderdelen van de motorsport. De Baarlose Trialclub organiseert daarom elk jaar een wedstrijd waarbij er gereden wordt met klassieke trialmotoren. Voorzitter Floris Theelen, die zelf het liefst op een moderne trialmotor rijdt, heeft veel respect voor de over het algemeen oudere coureurs. "Deze motoren zijn flink zwaarder dan moderne trialmotoren en er wordt dan ook niet of nauwelijks mee gesprongen. De non-stops voor klassieke trialmotoren bestaan vooral uit hoogteverschillen gecombineerd met krappe, kort op elkaar volgende bochten. Er moet flink gewerkt worden om de proef zonder fouten uit te rijden."

Een Norton zijklepper uit 1940

De oudste motor in het deelnemersveld is een Norton zijklepper van Jan de Klerk. "Hij is uit 1940. uit de oorlogsjaren. Er zitten waarschijnlijk ook nog wat onderdelen in met een ander productiejaar. Men keek toentertijd niet zo nauwkeurig." De Klerk vindt ook de saamhorigheid onder de deelnemers erg prettig. "We helpen elkaar allemaal. Het gaat ook niet om de competitie. Het is fijn als we allemaal een mooie dag beleven."

'Op mijn leeftijd geen betonnen blokken meer'

Iets verderop is Martien Vermeulen boven op een bergje met zijn proef bezig. Vermeulen draagt stoere motorlaarzen met daarop een jeans. Pas als hij zijn helm af zet, is te zien dat Vermeulen, net als zijn motor, al veel jaren ervaring heeft. "Ik ben zeventig jaar oud en vindt het nog steeds prachtig om te doen. De uitgezette parcoursen voor de classic motoren zijn minder zwaar dan die voor de moderne motoren. Op mijn leeftijd kan ik niet meer tegen betonnen blokken en over rioolbuizen heen springen. Dit gaat prima, als de motor maar kan blijven rollen. Het is, net als ik: rustig aan dan gaat ie goed."
Vermeulen krijgt ondertussen zijn knipkaart van de controleur terug en gaat door naar de volgende proef.
Een trialrijder bezig met zijn proef © L1 (Maurice Jessen)

Geur van benzine verdwijnt

Collega-rijder Dick Janssen maakt zich wel een beetje zorgen over de toekomst. "Wij zijn nog van de oude stempel, maar de jeugd wil allemaal op een moderne machine rijden. Over tien of vijftien jaar is er niemand meer die op zo'n klassieke motor rijdt. De jongere generatie kan ze ook niet meer zelf repareren. Ik zie tegenwoordig ook steeds vaker elektrische trialmotoren rijden. Dan is het gedaan met de geur van benzine en het prachtige geronk van de motor."

Blij met D’n Heyakker

Floris Theelen van de Baarlose Trialclub ziet ook dat de elektrische trialmotor letterlijk en figuurlijk steeds meer terrein aan het winnen is. "Dat heeft natuurlijk ook met het milieu en het geluid te maken. Wij zijn blij dat we hier op D’n Heyakker over een prachtig terrein beschikken. We zijn de gemeente dankbaar dat we hier mogen rijden. Niemand heeft last van ons."