Jordens Peters: 'We hebben spelers teveel excuus gegeven'

Jordens Peters, algemeen directeur van Roda JC © Bram Becks
Roda JC wil komend seizoen weer meedoen in de play-offs om te promoveren naar de Eredivisie. Die ambitie heeft Jordens Peters, algemeen directeur van de Kerkradenaren.
Peters deed zijn uitspraken in het L1-programma Tafel Voetbal. De algemeen directeur keek terug op het afgelopen seizoen, voetballend gezien een van de slechtste jaargangen van Roda JC uit de historie.

Negatieve spiraal

Peters draait er niet omheen als hij de stand van de Keuken Kampioen Divisie te zien krijgt met Roda JC op een 16e plek: "Het is een hartstikke pijnlijke stand. Dat we zover zijn weggezakt is heel teleurstellend", zegt de algemeen directeur om vervolgens terug te kijken op het seizoen. "We begonnen goed aan het seizoen en in de tweede periode zie je het minder worden en daar komt het vertrek van Jurgen Streppel (destijds trainer en technisch directeur red.) bij en dat heeft het niet makkelijker gemaakt. Het is ons niet gelukt om uit de negatieve spiraal te komen. Je bent nooit in een reeks gekomen met meerdere overwinningen waarin je kan toegroeien naar een vaste basiself."

Karakter

Volgens Peters miste bij Roda JC een aantal spelers met karakter, zoals de vertrokken Patrick Pflücke. Hij stond erom bekend om voor elke meter te vechten en voorop te gaan in de strijd. "Dit jaar heeft nogmaals bewezen dat het fijn is als iedereen een bal van a naar b kan spelen, maar het karakter en de eer die elke speler moet hebben om het maximale uit jezelf te halen is iets waar we meer naar gaan kijken." Peters is ook kritisch op bepaalde spelers: "Dit jaar hebben we misschien de spelers teveel excuus gegeven. Sommige karakters in de groep bleven daarin hangen. Je wil naar een ander soort cultuur daarin."

Jurgen Streppel

Een belangrijke verandering gedurende het seizoen was het vertrek van Jurgen Streppel. Hij vertrok naar Helmond Sport en daardoor verloor Roda JC in één klap zijn trainer en technisch directeur. Peters voelt zich niet verraden door Streppel. "Ik weet ook als je een beslissing neemt dat je niet beide clubs kunt dienen. Ik vond het wel jammer omdat het selectiebeleid en de staf op Jurgen is afgestemd."

Bas Sibum

Afgelopen week presenteerde Roda JC de nieuwe trainer: Bas Sibum. "Wat mij erg aanspreekt in Bas is dat hij een absolute winnaar is. Naast een duidelijke manier van spelen vind ik dat Bas iemand is die duidelijke kaders kan schetsen. Daar is hij sterk in. Hij kan een strenge leider zijn, maar buiten het trainingsveld is hij een fijne persoonlijkheid om mee samen te werken." Met Sibum heeft Roda JC het doel om volgend jaar weer de play-offs te bereiken, oftewel top acht. "Je wil natuurlijk altijd meer, maar laten we eerst zorgen dat we de play-offs halen."
Peters sprak ook nog over het spelersbudget van komend seizoen en de mogelijke transfers van Dylan Vente en Bryan Limbombe: