Van Agt en Jumbo-Visma winnen ploegentijdrit in Vuelta

Eva van Agt (centraal in beeld, archief) © Orange Pictures
Wielerploeg Jumbo-Visma, met Eva van Agt uit Maastricht, heeft de eerste etappe van de Vuelta Femenina gewonnen, de Ronde van Spanje voor vrouwen.
Het was een ploegentijdrit over ruim 14 kilometer in kustplaats Torrevieja. De Nederlandse ploeg was net iets sneller dan Canyon-SRAM Racing, de ploeg van Pauliena Rooijakkers uit Venray. Het verschil was 1 seconde. Trek-Segafredo werd derde. Movistar, met wereldkampioene Annemiek van Vleuten, eindigde als vierde.

Rode leiderstrui

Voor Jumbo-Visma kwamen naast Van Agt ook Amber Kraak, Riejanne Markus, Marianne Vos, de Britse Anna Henderson, de Amerikaanse Coryn Labecki en de Zwitserse Noemi Rüegg in actie. Omdat Henderson als eerste de finish passeerde, mocht zij de rode leiderstrui aantrekken. Henderson was verheugd met de zege en de rode trui. "Zeker omdat het de eerste overwinning van de ploeg is, die we dan ook nog samen behalen", zei de 24-jarige Britse. "We hadden het parcours goed verkend, geloofden in elkaar en hebben alles gegeven."

Zelfde tijd

In het klassement staan Kraak, Vos en Markus in dezelfde tijd als Henderson op de plaatsen 2, 3 en 4. De Amerikaanse voormalig wereldkampioene Chloé Dygert, van de ploeg Canyon-SRAM, volgt als vijfde. Van Vleuten staat vijftiende op 12 seconden van de leidster. Demi Vollering, een andere favoriet voor de eindzege, volgt als twintigste op 14 seconden. Met SD Worx sloot zij de ploegentijdrit af als vijfde.

Vlakke rit

Dinsdag volgt een vlakke rit van Orihuela naar Pilar de la Horadada. De Vuelta eindigt zondag. Van Vleuten won de afgelopen twee edities.