Verstappen start sprintrace achter Leclerc en Perez

Max Verstappen tijdens de Grand Prix van Bakoe © Orange Pictures
Max Verstappen heeft tijdens de kwalificatie van de sprintrace, shootout, de derde tijd gereden. Daarom start hij zaterdagmiddag in Bakoe achter Charles Leclerc die pole-position pakte en zijn teamgenoot Perez. De zaterdag staat helemaal in het teken van de korte race.
De Sprint Shootout kende 3 kwalificatierondes, van 12, 10 en 8 minuten. In Q1 en Q2 moesten de coureurs medium banden gebruiken, in Q3 waren de teams verplicht om op nieuwe zachte banden rijden.

Q1 shootout

De eerste kwalificatie, Q1, werd met nog een halve minuut te gaan afgebroken. Logan Sargeant van Williams ramde de muur bij het uitkomen van bocht 15. De andere Nederlandse coureur, Nyck de Vries kwam in Q1 niet verder dan de 20ste plek na het missen van een bocht. Dat gebeurde overigens zonder schade voor De Vries. Verstappen zette de tweede tijd neer achter Charles Leclerc van Ferrari.

Q2 shootout

In de tweede kwalificatie, Q2, reed Max Verstappen de snelste tijd: 1.42.417. De Limburger geloofde het daarna wel, want hij reed zijn Red Bull alweer naar de pits. Leclerc kwam net niet aan de tijd van Verstappen, het verschil was minder dan een tiende. Sainz klokte op het einde de derde tijd, voor Perez, Alonso en Hamilton.

Q3 shootout

Perez was met 1.41.876 de eerste die een tijd noteerde. Max Verstappen kwam daar met drie tienden achterstand in zijn eerste ronde niet aan. Leclerc dook onder de tijd van Verstappen en Perez. Met nog drie minuten te gaan konden alle coureurs nog één getimede ronde rijden in de jacht op de beste startpositie voor de sprintrace. In die tweede ronde lukte het Perez en Verstappen niet om de snelle tijd van Leclerc te verbeteren. Met 1.41.697 was hij anderhalve tiende sneller dan Perez, terwijl Verstappen bijna drie tienden toe moest geven op Leclerc.

Zondag

Het is voor het eerst in de geschiedenis van de Formule 1 dat de uitslag van de sprintrace niet van invloed is op de startopstelling van de 'gewone' race op zondag. De kwalificatie voor die wedstrijd werd vrijdag al verreden. Daar bleek dat Charles Leclerc de snelste was en dat Verstappen tijdens de Grand Prix van Azerbeidzjan als tweede start. Het is wel voor het eerst dat Verstappen zich in de straten van Bakoe op de eerste startrij nestelt. Zijn grootste concurrent in de strijd om de wereldtitel, Red Bull-teamgenoot Sergio Perez, start als derde.