De weg naar play-offs: zekerheid lonkt vrijdag al voor MVV

De MVV-spelers vieren een treffer in de eigen Geusselt. © Orange Pictures
De ontknoping van de Keuken Kampioen Divisie dient zich aan. Maar voor MVV Maastricht en VVV-Venlo komt de belangrijkste fase daarna pas. Vrijdag kunnen beide clubs een reuzenstap richting play-off-deelname zetten.
Het play-off-ticket is vooral voor MVV zéér dichtbij. Sterker nog: vrijdagavond kunnen de Sterrendragers in de thuiswedstrijd tegen Jong AZ daar definitief beslag op leggen.

Top acht

Eigenlijk kan het voor MVV niet meer mis wanneer vrijdagavond gewonnen wordt. In het geval dat de ploeg van Maurice Verberne zegeviert tegen Jong AZ, gaat de ploeg sowieso in de top acht van de competitie eindigen. Dat is normaal gesproken voldoende voor play-off-deelname.

Utopische kans

Alleen een scenario waarbij ADO Den Haag vrijdag wint of gelijkspeelt tegen Helmond Sport, Telstar wint of gelijkspeelt tegen FC Den Bosch, óf De Graafschap zaterdag wint van Willem II, zou dan theoretisch het play-off-avontuur van MVV nog kunnen dwarsbomen. Maar dat is slechts een mathematische kans. Een van die ploegen zou dan alle resterende wedstrijden moeten winnen en hopen dat ze in de periodestand minimaal acht andere teams inhalen. Je kunt concluderen dat dat een utopie is.

Thuisvoordeel

Met andere woorden: wanneer MVV vrijdagavond in de eigen Geusselt erin slaagt Jong AZ te kloppen, kan het niet meer fout voor de Maastrichtenaren. De laatste drie competitiewedstrijden staan in dat geval in het teken van het verwerven van een goede uitgangspositie: wanneer MVV haar huidige vijfde positie vasthoudt óf nog als vierde of derde weet te eindigen, claimt de club het thuisvoordeel in de eerste ronde van de play-offs.

MVV-VVV?

VVV-Venlo is een mogelijke tegenstander van MVV in die eerste ronde. Virtueel zijn beide ploegen op dit moment aan elkaar gekoppeld, maar gezien de kleine verschillen met onder meer Willem II, NAC Breda en FC Eindhoven kan dat nog wijzigen in de laatste vier speelrondes. VVV is zelf ook nog niet verzekerd van het play-off-ticket. Met nog vier duels te gaan heeft het team van Rick Kruys een marge van zeven punten.
VVV'er Tristan Dekker in duel met MVV'er Ruben van Bommel. © Orange Pictures

Afwachten

Het is mogelijk dat VVV aan het eind van het weekend wél zeker weet dat het play-offs gaat spelen. Een eerste vereiste is een overwinning van de geel-zwarten op Jong Ajax, vrijdagavond in de Koel. Als dat lukt, zal de club hoe dan ook tot zaterdagavond moeten afwachten wat de uitslag wordt bij Willem II - De Graafschap.

VVV-vlag

De Graafschap, Telstar en ADO moeten verliezen om VVV kans te geven dit weekend play-off-deelname veilig te laten stellen. De kans is dus groot dat in Venlo de vlag nog niet uit kan dit weekend.

Mirakel

En Roda JC? Die ploeg kan theoretisch ook nog de play-offs halen. Maar een mirakel van zelden vertoonde proporties is daarvoor vereist. Roda heeft haar lot verre van in eigen hand, getuige de marge van minimaal negen punten die in vier wedstrijden overbrugd zou moeten worden. Natuurlijk zijn er tal van fantasie-scenario's uit te tekenen, maar dat wonder gaat de Kerkraadse aanhang simpelweg niet meemaken: niet dit seizoen, in ieder geval.

Live

De wedstrijden MVV Maastricht - Jong AZ en VVV-Venlo - Jong Ajax zijn vrijdagavond beide vanaf 20:00 uur live te volgen via L1 Radio. Hetzelfde geldt voor het duel NAC Breda - Roda JC Kerkrade, dat zaterdagavond om 18:45 uur begint. De uitzending op L1 Radio begint dan om 18:00 uur.