Extra kwalificatie: sprintweekenden in Formule 1 aangepast

Max Verstappen stuurt zijn Red Bull over het asfalt in Melbourne, Australië. © Orange Pictures
De sprintweekenden in de Formule 1 gaan op de schop. Max Verstappen en zijn collega-coureurs krijgen vanaf nu te maken met twee kwalificaties in een sprintweekend.
Komend weekend is al de primeur in Azerbeidzjan.

Sinds 2021

Sinds 2021 maken sprintraces onderdeel uit van de Formule 1. Tot nu toe was op vrijdag de kwalificatie voor de sprintrace en bepaalde die sprintrace, die op zaterdag werd verreden, de startvolgorde voor de race van zondag. Daarnaast waren in de sprintrace ook punten te verdienen voor het WK-klassement.

Kwalificatie

In de nieuwe opzet is op vrijdagmiddag de eerste vrije training, gevolgd door de kwalificatie later die dag. Die kwalificatie is voor de hoofdrace op zondag, dus niet voor de sprintrace op zaterdag. Op zaterdag is dan opnieuw een kwalificatie. Deze is voor de sprintrace. De kwalificatie voor die sprintrace is net als de normale kwalificatie in drie fasen. Het grootste verschil is dat er een verplicht bandentype is.
In de eerste twee kwalificatierondes is dat de mediumband, in de laatste kwalificatieronde is dat de softband. Daarnaast is de duur van de kwalificatierondes korter, waardoor het mogelijk is dat sommige coureurs in de laatste ronde van slechts acht minuten maar één rondetijd kunnen neerzetten.

Sprintrace

Een paar uur later is dan de sprintrace. In de sprintrace zijn nog steeds WK-punten te verdienen, maar wordt niet meer de startvolgorde van de hoofdrace op zondag bepaald. Die staat immers op vrijdagavond al vast. De winnaar van de sprintrace krijgt nog steeds acht punten.

Spektakel

De leiding van de Formule 1 hoopt zowel fysiek als voor de televisie meer publiek te trekken door meer spektakel te bieden. Daarnaast hoopt de leiding dat de coureurs in de sprintrace meer vechten voor de WK-punten doordat incidenten in de sprintrace geen gevolg meer hebben voor de startvolgorde van de hoofdrace.
De acht punten in de sprintrace wogen voor veel coureurs niet op tegen de 25 punten die te verdienen zijn voor de winnaar in de hoofdrace. Verstappen uitte vorig jaar al kritiek. "Je krijgt inderdaad wat punten, maar je weet ook dat je niet voluit kunt gaan omdat het er een dag later pas echt om gaat. Ik beleef er weinig plezier aan", aldus de Limburgse wereldkampioen afgelopen november.

Zes sprintraces

Komend weekend is het eerste weekend met de nieuwe opzet. Daarna zijn er nog vijf weekenden met sprintraces. Na Bakoe volgen Oostenrijk, België, Qatar, de Verenigde Staten (Austin) en Brazilië.