Weken van de waarheid voor Mark van Bommel en Antwerp

Coach Mark van Bommel tijdens de wedstrijd STVV - Royal Antwerp FC. © Orange Pictures
Voor coach Mark van Bommel uit Maasbracht dienen zich cruciale weken aan. Hij strijdt met Royal Antwerp FC om twee hoofdprijzen.
Te beginnen aanstaande zondag, wanneer in Brussel de finale van het Belgisch bekertoernooi op het programma staat.

Croky Cup

Van Bommel en Antwerp baanden zich een weg naar de finale van het toernooi dat dankzij de hoofdsponsor bekend staat als de Croky Cup. Tegenstander in de eindstrijd is KV Mechelen, een ploeg die in de reguliere competitie dertiende werd. Antwerp werd derde in de competitie en is dus torenhoog favoriet om met het eremetaal aan de haal te gaan.

Primeur

Voor de coach kan het daarnaast een primeur worden: Van Bommel won als trainer nog geen enkele prijs. De Beker van België moet dus de allereerste worden voor de man die als speler triomfeerde in onder meer de Serie A, Bundesliga, Primera Division én Champions League.

Kampioensronde

Maar ook in de competitie, de Jupiler Pro League, kunnen Van Bommel en Antwerp gaan toeslaan. De top vier van de competitie neemt deel aan de kampioensronde en het is Antwerp gelukt om zich daarvoor te plaatsen. Het sloot met 72 punten de reguliere competitie dus als derde af, achter KRC Genk (75 punten), Union Saint-Gilloise (75 punten) en vóór Club Brugge (59 punten).
Mark Van Bommel geeft zijn speler Jelle Bataille aanwijzingen. © Orange Pictures

Defensie

De kracht van Antwerp zit volgens Van Bommel onder meer in de hechte defensie. "Negentien clean sheets nu al… Daar verdient het keepersteam een compliment voor", zegt de coach, die refereert aan negentien wedstrijden zonder tegendoelpunt in 34 speelrondes, in Het Nieuwsblad. Nu volgen nog zes play-off-speelrondes waarin het record van 21 clean sheets verbroken kan worden. "Het record is in zicht. We zijn heel stabiel, waardoor de tegen­stander ­moeilijk goals maakt en je zelf maar één keer hoeft te scoren."

36

Nu volgen play-offs die uiteindelijk tot een landskampioen leiden: Genk, Union, Antwerp en Brugge spelen allemaal twee duels tegen elkaar. Dat doen ze met de helft van hun puntentotaal als uitgangspunt: Genk en Union starten dus met 38 punten, Antwerp met 36 punten en Brugge met 30 punten.

Momentum

Met nog maximaal 18 punten voor het grijpen is die marge dus zeker te overbruggen voor Van Bommel en zijn Antwerp. Daarnaast ligt het momentum bij de achtervolgers Union en Antwerp. Koploper Genk verdedigde maandenlang een straatlengte voorsprong op de concurrentie, maar morste volop met de punten in de afgelopen weken. Het kan dus zomaar zijn dat Van Bommel over enkele weken twee prijzen én een Champions League-ticket rijker is.