Fortuna verliest ondanks overwicht in Deventer

Willumsson schiet de bal tussen twee Fortuna-verdedigers in het Sittardse doel © Orange Pictures
Fortuna Sittard heeft de belangrijke wedstrijd tegen Go Ahead Eagles met 2-0 verloren. De Sittardenaren kwamen na ruim een kwartier met 1-0 achter en moesten een kwartier voor tijd een tweede treffer van de Deventenaren incasseren.
In de wetenschap dat de concurrentie dit weekeinde punten pakte, moest Fortuna Sittard in Deventer tegen Go Ahead Eagles minimaal een punt en zo mogelijk de volle buit pakken. Zonder de niet fitte Burak en Özyakup, maar met George Cox, Dogan Erdogan en Úmaro Embaló in de basis begonnen de mannen van trainer Julio Velázquez op de uitverkochte Adelaarshorst aan de wedstrijd.

Onder druk

De Sittardenaren stonden vanaf het beginsignaal van Bas Nijhuis onder druk en kwamen pas na een paar minuten voor het eerst op de helft van de thuisploeg. Go Ahead Eagles had toen een kansje gehad, maar doelman Ivor Pandur hoefde niet in actie te komen. Kristijan Bistrovic zorgde voor het eerste gevaar voor het doel van Jeffrey de Lange en kort daarna schoot Úmaro Embaló net over het Deventer doel. Pandur moest even later een vrije trap wegstompen. Ivo Pinto probeerde het met een uithaal, maar de bal ging ruim over het doel van de Eagles.

Go Ahead Eagles op voorsprong

In de 17e minuut kwam de thuisploeg met 1-0 voor toen Willum Willumson de bal uit een hakje in het doel van Ivor Pandur tikte. Nijhuis twijfelde of er sprake was van buitenspel, maar de VAR keurde de treffer goed: 1-0. Fortuna probeerde snel terug te komen, maar had alle geluk van de wereld dat Evert Linthorst de bal verkeerd raakte en de Fortuna-verdediging de bal kon wegwerken. De Sittardenaren hadden het meeste balbezit en waren de betere ploeg. Een schot van Ingo Córdoba ging over en een vrije trap van Ivo Pinto ging voorlangs. Go Ahead zakte in en probeerde via de counter gevaar te stichten.

Gladon dichtbij gelijkmaker

In de slotfase van de eerste helft was Paul Gladon dichtbij de gelijkmaker. Hij kreeg de bal voor het inschieten, maar raakte de bal verkeerd, waarna doelman De Lange het leer maar hoefde op te pakken. Even later nam Oliver Edvartsen een afgeslagen hoekschop op de pantoffel, maar bracht Pandur redding. Aan de overkant kon doelman De Lange een uithaal van Tijjani Noslin vanaf de rand van de zestien maar net wegtikken.

Tweede helft

Enkele minuten na de hervatting stuurde Dimitris Siovas Inigo Córdoba de diepte in, maar de linksbuiten kwam iets tekort al hield hij er een hoekschop aan over. Even later was ook Go Ahead Eagles gevaarlijk. Na een subtiel hakje van Edvardsen kon Bas Kuipers uithalen, maar doelman Pandur keerde het schot en deed dat kort daarna opnieuw.
Fortuna Sittard joeg op de gelijkmaker, maar het ontbrak de Sittardenaren aan de eindpass. Uit een hoekschop kopte Paul Gladon maar net over en De Lange had geen moeite met een schot van Inigo Córdoba. Aan de overkant schoot Rashaan Fernandes van afstand naast en dat overkwam ook Finn Stokkers. Halverwege de tweede helft kreeg Fortuna een vrije trap, ongeveer twee meter buiten de zestien. George Cox tikte de bal naar Kristijan Bistrovic, die de leren knikker via de paal over de achterlijn zag verdwijnen.

Invaller Blomme scoort

Een kwartier voor tijd knalde Go Ahead invaller Xander Blomme bij zijn eerste balcontact de bal loeihard in het doel van Ivor Pandur. Finn Stokkers zette voor en Isac Lidberg tikte de bal door naar Blomme, die de Fortuna doelman het nakijken gaf.
Fortuna kroop negen minuten voor tijd door het oog van de naald toen Isac Lidberg dichtbij een treffer was, maar hij miste de bal. Arianit Ferati probeerde vanuit de tweede lijn nog wat aan de stand te doen, maar doelman De Lange keerde het schot.

Twaalfde

Fortuna Sittard toonde te weinig lef en leed ondanks het overwicht een pijnlijk 2-0 verlies, maar blijft met 32 punten twaalfde in de eredivisie.