Ronde van Wolder als opstap naar carrière in de wielerwereld

Ronde van Wolder wordt op 14 mei verreden © Orange Pictures
Al jaren is de door Maastrichtse studenten georganiseerde wielerwedstrijd Ronde van Wolder voor sommige renners een opstapje naar de wielerwereld.
Daarnaast hopen de studenten hun opgedane ervaringen later te kunnen gebruiken in hun maatschappelijke loopbaan.

Eva van Agt

Zoals bijvoorbeeld wielrenster Eva van Agt. Als lid van studentenvereniging Dutch Mountains is zij tegenwoordig doorgegroeid tot professioneel wielrenster bij Team Jumbo-Visma. En waar wielrenners als Matthieu van der Poel, Mike Teunissen en Dylan Groenewegen na hun winst in de Maastrichtse wielerronde daarna ook werden opgepikt door profploegen hoopt voorzitter Bram Mennen ook ooit zijn entree te kunnen maken in de staf van een mondiale wielerploeg.

CV

Mennen is samen met de andere bestuursleden verantwoordelijk voor de organisatie van de wielerronde. "We doen dit naast onze studie, maar tegelijkertijd doen we meteen ervaring op in de praktijk. Die kunnen goed gebruiken als we op zoek gaan naar een baan nadat we ons diploma hebben behaald", laat Mennen weten.

Geen Luik-Bastenaken-Luik

Indy Marlein is verantwoordelijk voor het financiële gedeelte van de wielerronde. "Ik studeer financial business in Luik en probeer zo veel mogelijk ervaring op te doen. Ik moet mijn medestudenten natuurlijk uitleggen dat het geen Luik-Bastenaken-Luik is, maar het is wel een wielerronde met historie", zegt ze. De verscheidenheid van opleidingen komt goed ten pas. Esmée Huijdts is student geneeskunde en kan zo de rondearts assisteren. En in de voorbereidingen is ze voorlopig verantwoordelijk voor de organisatie rond de vrijwilligers.

Zenuwachtig in de volgauto

Voorzitter Bram Mennen heeft mede door het organiseren van de wielerronde al zijn entree gemaakt in het professionele wielerpeloton. "Tijdens de Volta Limburg Classic ben ik in een volgauto als mecanicien van het Universe Cycling Team mee geweest. "Dat was best wel spannend. Het is tegenwoordig met die schijfremmen harstikke lastig om even snel een wiel te verwisselen. Het is gelukkig allemaal goed gegaan."

Staf

Voor Mennen is de wielerwereld een uitdagende wereld. Als er naast studie en het organiseren van de Ronde van Wolder nog tijd over is, zit hij in het racezadel. Ritjes van meer dan honderdtwintig kilometer zijn voor hem geen uitzondering. Toch ambieert hij geen bestaan als profwielrenner. "Ik zou graag aan de slag willen in de begeleidingsstaf van een wielerploeg zoals Jumbo-Visma. Dat zou mijn droombaan zijn." Mennen zit in de laatste fase van zijn opleiding tot bewegingswetenschapper aan de universiteit van Maastricht. De Ronde van Wolder zou op die manier wel eens de opstap kunnen zijn tot een carrière in de wielerwereld.

Zondag 14 mei

De Ronde van Wolder wordt op zondag 14 mei in Maastricht verreden. In het parcours is de Louwberg, met een stijgingspercentage van ruim 8 procent opgenomen. Vanaf 10:30 uur gaat er in de verschillende categorieën gestreden worden om de prijzen.