Tafel Voetbal over Servais bij Roda JC: 'Moedige keuze'

Roda's manager voetbalzaken Rob Servais. © L1
Oud-voetballers Maurice Graef en Reginald Thal vinden dat Roda JC een moedige keuze heeft gemaakt door Rob Servais aan te stellen als de nieuwe manager voetbalzaken bij de Kerkraadse club.
De analisten hebben ook wel kritische kanttekeningen bij de aanstelling van Servais, zo vertelden ze maandagavond in het L1-programma Tafel Voetbal.

Moed

Volgens Thal is Servais een wereldreiziger met veel theoretische kennis. "Hij heeft bij MVV de jeugdopleiding doorlopen, heeft carrière gemaakt in Japan, is mee geweest met Bert van Marwijk en spreekt alle talen. Ik vraag me wel af: hoe kom je erbij om hem uit te zoeken?" Volgens Thal heb je een aantal dingen nodig om een voetbalclub te runnen: "Visie, middelen of moed. Dit getuigt in ieder geval van moed van zowel Roda JC als van Rob Servais."

Technisch kader

Servais gaat als manager voetbalzaken samenwerken in een technisch kader met onder meer algemeen directeur Jordens Peters. "Ik vind het wel belangrijk, ook naar buiten toe, dat hij dus komt te werken onder Peters", zegt Graef die het belangrijk vindt dat er wordt gewerkt aan het technische beleid. "Op technisch gebied was het een puinhoop onder Jurgen Streppel (die in december vertrok naar Helmond Sport, red.), terwijl hij het als trainer wel zeer behoorlijk heeft gedaan. Het bizarre bij Roda JC is dat ze in alle geledingen aan het groeien zijn, terwijl het voetbal dit seizoen dramatisch is."

Druk

Volgens Thal komt er ook nog extra druk te staan op Servais omdat hij uit Maastricht komt. "Je moet geen beleid maken op basis van berichten op sociale media, maar wat gebeurt er als Roda JC volgend jaar vier keer op rij verliest? Wat denk je dat er dan gebeurt? Je loopt door de stad in Maastricht of Kerkrade en het geeft een enorme druk. Hij wordt namelijk semi-verantwoordelijk voor het eerste elftal. Die druk gaat ontstaan."

Beleid

Thal is kritisch op het beleid van Roda JC. "Het is wel heel hard gegaan: van 66 punten en nacompetitie in een vol stadion naar heel ver weg van de nacompetitie en nog 6000 mensen in het stadion bij thuiswedstrijden. Daar mag je wel iemand op afrekenen. Dat is niet trainer Edwin de Graaf, maar wel degene die De Graaf heeft aangesteld, degene die beslist heeft dat Jurgen Streppel ook technisch directeur mocht spelen. Je staat twaalfde met een veel hogere begroting dan MVV. Ik heb nog niemand gehoord in Kerkrade die zegt: dit is mijn schuld."