Opbrengst helmen Jumbo-Visma voor Hersenstrijd fonds

De rensters van Team Jumbo-Visma reden tijdens Parijs-Roubaix met een speciale helm © Orange Pictures
Hoewel de Amstel Gold Race voor Team Jumbo-Visma sportief niet heeft gebracht waarop de ploegleiding vooraf had gehoopt, hebben ze wel met succes bijgedragen aan de actie van het Hersenstrijd fonds.
De renners en wielrensters reden tijdens de kasseienklassieker Parijs-Roubaix met een speciale uitvoering van hun fietshelm.

Hersenstrijd Fonds

De helmen zijn na afloop van de wedstrijd via een veiling verkocht. De opbrengst van bijna 7000 euro is voorafgaand aan de Amstel Gold Race aan Marcel Ariës van het Hersenstrijd fonds overhandigd. Ariës, in het dagelijks leven neuroloog-intensivist in het UMC Maastricht, was bijzonder verheugd dat de Nederlandse wielerploeg op deze manier een bijdrage levert.

15.000 fietsers met hersenletsel per jaar

Voor het Hersenstrijd Fonds is de overhandiging van het geldbedrag een prima opmaat naar de 'Dag van de fietshelm' op woensdag 19 april. Ariës en zijn collega's komen bijna wekelijks in aanraking met fietsers die een fietsongeval hebben meegemaakt. In 2022 zagen zij in Nederland 15.000 fietsers met hersenletsel op de spoedeisende hulp na een fietsongeluk. Het dragen van een fietshelm, zo zien de artsen, draagt enorm bij aan het terugbrengen van blijvend hersenletsel. Daarom vinden zij de actie van de wielrenners van Team Jumbo-Visma bijzonder motiverend.

Limburg Cycling

Ook Limburg Cycling ondersteunt de actie van Marcel Ariës. Zij starten binnenkort met hun project 'Limburg fietshelm'. De actie heeft als doel om het gebruik van de fietshelm onder de Limburgse 55-plussers te stimuleren. Tussen 3 juni en 3 augustus kan deze leeftijdsgroep een fietshelm met korting kopen. Op deze manier wil men proberen deze risicogroep op een veilige manier van de fiets te kunnen laten genieten.