Indrukwekkende Tadej Pogacar wint Amstel Gold Race

Tadej Pogacar komt juichend over de streep © George Deswijzen
De Sloveen Tadej Pogacar heeft op indrukwekkende wijze de Amstel Gold Race op zijn naam geschreven. De renner van UAE Team Emirates was de beste in koers en won na een solo van bijna 30 kilometer.
Het is de eerste keer dat een Sloveen de Amstel Gold Race wint.

Vroege vluchters

Om 10:45 uur begonnen 175 mannen aan de 57e editie van de Amstel Gold Race. Kort na de officiële start buiten Maastricht ontstaat een kopgroep van zeven renners. Zij reden een aantal uur samen aan de leiding en hadden een voorsprong van ongeveer 3,5 minuut. Op ruim 100 kilometer van de finish werden zij gegrepen.
Het peloton op de Maasberg in Elsloo © George Deswijzen

Pogacar en Pidcock

Niet veel later ontstond een kopgroep met 16 renners. In die groep ook twee favorieten: Tadej Pogacar en Thomas Pidcock. Daardoor werd de koers vroeg geopend. Jumbo-Visma moest in de achtervolging omdat er geen renner van hun voorin zat. De voorsprong van de groep was lange tijd ongeveer 30 seconden. Terwijl het tempo werd opgevoerd in het peloton, was er een grote valpartij in de afdaling van de Piemert. Het zorgde er onder meer voor dat outsider Neilson Powless zijn kansen in rook zag opgaan.
Het peloton door het Heuvelland © George Deswijzen

Kruisberg

Bij de start van de Kruisberg moest Pogacar van fiets wisselen. De Sloveen reed met ogenschijnlijk gemak weer terug naar de kopgroep. Op de beklimming van Eyserbosweg besloot de Sloveen aan de boom te schudden. Alleen Pidcock en Ben Healy konden reageren op zijn tempoversnelling. De achtervolgers reden echter niet ver achter het trio.
Tadej Pogacar plaatst de beslissende aanval op de Keutenberg © George Deswijzen

Keutenberg

Op de Keutenberg versnelde Pogacar nogmaals. Het was de beslissende aanval. Pidcock en Healy konden allebei niet volgen en de renner van UAE Team Emirates begon aan een solo van ruim 28 kilometer. Hij wist zijn voorsprong langzaam uit te breiden en kon daardoor ruim voor de finish al genieten van zijn zege. Healy werd tweede en Pidcock derde. Wout Poels uit Blitterswijck werd 22ste, zijn beste prestatie ooit in de Limburgse wielerklassieker.

Nabeschouwing

Een nabeschouwing op de Amstel Gold Race met samenvattingen, reacties en analyses is vanaf 18:00 uur te zien op L1 TV.