Poels: 'Ik heb nog nooit een goede Amstel Gold Race gereden'

Wout Poels © Orange Pictures
Wielrenner Wout Poels kan zich niet herinneren dat ooit hij een goede Amstel Gold Race heeft gereden.
Ondanks dat hij dit jaar voor de tiende keer de Limburgse klassieker op zijn programma heeft staan, is een topuitslag nog nooit voorgekomen.

Verandering in brengen

Een 41e plaats in de editie van 2016 was zijn beste uitslag. "Dan wordt het tijd dat we daar eens verandering in gaan brengen", besluit Poels met zijn kenmerkende glimlach op zijn gezicht vanuit het rennershotel.

De koersen van Poels komen er aan

De uit Blitterswijck afkomstige wielrenner is vanuit zijn woonplaats Monaco voorlopig neergestreken in het Belgische Riemst voor zijn voorjaarskoersen. Afgelopen woensdag reed hij de Brabantse Pijl en zondag de Amstel Gold Race. Poels kijkt vooral uit naar de Waalse Pijl en Luik-Bastenaken-Luik. Die laatste koers wist hij in 2016 onder barre omstandigheden te winnen.

Liever langere klimmen

Voor een rasklimmer als Poels zijn de beklimmingen tijdens de Amstel Gold Race te kort. "Ik heb de klimmen liever iets langer, zoals bijvoorbeeld in Luik-Bastenaken-Luik. De beklimmingen volgen hier in Limburg snel op elkaar, het is links en rechts draaien en dan vechten om in een goede positie te blijven. Dit is echt wel een lastige koers."

Ogen uitkijken tijdens verkenning

Poels heeft samen met zijn ploeggenoten van Bahrain-Victorious het parcours van zondag verkend. Net als zijn ervaren ploeggenoot Matej Mohoric kent Poels de wegen in Zuid-Limburg goed. "We hebben een paar jonge gasten in de ploeg, die keken tijdens de verkenning wel hun ogen uit over hoeveel draaien en keren het is. We rijden overal tien keer langs. Dus je moet goed opletten, anders weet je niet meer waar je zit." Poels en zijn ploeggenoten reden vrijdag hun verkenning. "Het was gelukkig niet zo druk, ook met de toeristen en het verkeer. Dat was wel prettig."

Kopman Mohoric uitspelen

Poels zal zondag tijdens de Amstel Gold Race vooral in een dienende rol te zien zijn. "Ik denk dat ik vroeg in de finale de ploeg ga helpen en die jongens goed ga afzetten, zodat die een goede finale kunnen gaan rijden." Een belangrijke rol binnen Team Bahrain-Victorious is vooral weggelegd voor kopman Matej Mohoric. De Sloveen won vorig seizoen Milaan-San Remo. Dit jaar rijgt hij de top-10 noteringen in de voorjaarsklassiekers aan elkaar. Winnen zoals vorig jaar in Milaan-San Remo zat er nog niet in, maar mogelijk kan de Amstel Gold Race daar verandering in brengen. In de finale van de Primavera van 2022 liet hij zien over een prima koersinstinct te beschikken door in de slotfase een ultieme punch te plaatsen. "Mijn ideale Amstel Gold Race? Als je hem wint met de ploeg", besluit Poels. "Kan ik meteen mijn feestje vieren ter ere van mijn tiende Amstel Gold Race."