Mayer vervangt Roda-captain Röseler in duel tegen Heracles

Florian Mayer was ook in de vorige twee duels tegen Heracles Almelo basisspeler bij Roda JC. © Orange Pictures
Roda JC bereidt zich met een volledig fitte groep voor op de loodzware uitwedstrijd tegen Heracles Almelo. Alleen de geschorste aanvoerder Nils Röseler ontbreekt.
Röseler werd in Roda's vorige wedstrijd, thuis tegen ADO, met rood van het veld gestuurd. Een andere Duitser is zijn vervanger: Florian Mayer.

Kunstgras

Het wordt voor Mayer zijn tweede basisplaats in dit Keuken Kampioen Divisie-seizoen. Hij krijgt op het kunstgras in Almelo de voorkeur boven de linkspoten Xander Lambrix en Ted van de Pavert. Eerder dit seizoen werd Mayer, die drie kruisbandblessures overwon, bewust niet opgesteld in wedstrijden op een kunstgrasmat, omdat die ondergrond een risico leek te vormen.

Geen twijfel

Roda-coach Edwin de Graaf heeft echter niet geaarzeld om nu voor de lange en opbouwend sterke Mayer te kiezen. "Het was geen twijfelgeval. We hebben deze week drie keer op kunstgras getraind. Ik heb hem er verder niet over gehoord." Verder lijkt de trainer op het middenveld plek in te ruimen voor Lennard Hartjes. Dat zou dan ten koste gaan van Jesse Schuurman.

Kans

Nummer twaalf Roda hoopt - zeer waarschijnlijk tegen beter weten in - nog op deelname aan de play-offs. Nummer twee Heracles is ondertussen hard op weg naar rechtstreekse promotie naar de Eredivisie. "Zolang we nog een kans hebben, moeten we proberen die kans te pakken", aldus De Graaf. "We weten wel dat we nu, op Den Bosch na, alleen nog tegen ploegen spelen die boven ons staan. Maar we denken daar ook wel meer ruimtes te krijgen. En misschien wel meer open wedstrijden."

Niet naïef

Heracles scoort gemiddeld meer dan drie doelpunten per thuiswedstrijd en droogde in de afgelopen maanden in Almelo al FC Dordrecht (8-1), Jong FC Utrecht (6-1) en Telstar (7-0) met grote cijfers af. "Naïeve ploegen worden door Heracles afgestraft. Je moet zorgen dat je de openingsfase goed doorkomt. En dan gaan we kijken wat we nodig hebben en moet je natuurlijk voor de winst gaan." Roda speelde al tweemaal tegen Heracles dit seizoen: in Kerkrade werd in het bekertoernooi via strafschoppen van de Heraclieden verloren en waren de Almeloërs in competitieverband met 1-3 te sterk.

Evaluatie

De Graaf weet nog niet of hij ook volgend seizoen hoofdtrainer van Roda is. De geplande evaluatie aan het eind van het seizoen is enkele weken naar voren gehaald en dan zal zeer waarschijnlijk ook duidelijk worden of club en trainer met elkaar doorgaan. De coach sprak nog niet met de nieuwe manager voetbalzaken van de club, Rob Servais. Hij verruilt na dit seizoen de jeugdafdeling van KRC Genk voor Roda JC, zo werd woensdag duidelijk.

Live

De wedstrijd Heracles Almelo - Roda JC Kerkrade begint vrijdag om 20:00 uur. Het duel is dan live te volgen via L1 Radio.