Rob Servais manager voetbalzaken Roda: 'Veel groeipotentie'

Rob Servais als assistent-trainer bij MVV Maastricht. © Orange Pictures
Rob Servais is de nieuwe manager voetbalzaken van Roda JC Kerkrade. De 47-jarige Maastrichtenaar komt over van de jeugdafdeling van de Belgische topclub KRC Genk en tekent voor twee seizoenen.
Daarmee heeft Roda ruim vier maanden na het vertrek van Jurgen Streppel weer een compleet technisch kader. Volgens algemeen directeur Jordens Peters is het binnenhalen van Servais een keuze voor iemand met veel voetbalkennis, communicatieve vaardigheden én groeipotentieel.

Australië en Brunei

Servais, voormalig prof, kent bij het U19-team van Genk een succesvolle campagne in de UEFA Youth League. Eerder was hij assistent-trainer van Bert van Marwijk bij Australië tijdens het WK van 2018 en was hij interim-bondscoach van Brunei. Vóór zijn stap naar Genk was Servais assistent- en jeugdtrainer bij MVV Maastricht. Daarnaast slaagde Servais voor de UEFA Pro-cursus, de hoogste trainersopleiding. "Hij heeft het bij zijn vorige werkgevers telkens goed gedaan", weet Peters. "Hij stond al een tijdje op onze longlist. We hebben goede gesprekken gevoerd en ook veel goede geluiden over hem gehoord."

Ontwikkelen

"Dit is voor mij een enorme uitdaging om te werken bij een grote club als Roda JC, waar nog steeds veel potentieel zit", zegt Servais zelf. Uiteraard heb ik even moeten nadenken om het veld te verruilen voor het kantoor, maar via deze route kan ik me de komende twee jaar ontwikkelen als voetbalprofessional. In een team met mensen die dezelfde voetbaltaal spreken." Hij neemt vanuit Genk veel bagage mee. "Ik heb daar in de top gewerkt, in de beste opleiding in de Euregio, en die kennis en ervaring wil ik bij Roda JC gaan overbrengen."

Technisch beleid

Tijdens zijn trainerscursus werd de Maastrichtenaar gecoacht door Sef Vergoossen, nu technisch adviseur bij Roda. Vergoossen is een klankbord voor de Roda-top als het gaat om het technisch beleid, dat recentelijk vooral door Peters en hoofdscout Toine van Mierlo vormgegeven werd. Roda gaat dat technisch beleid nu iets anders inrichten. Het technisch kader zal gevormd worden door de algemeen directeur, manager voetbalzaken, hoofdtrainer en hoofdscout. Het gaat in de nieuwe situatie dus in principe om Peters, Servais, Edwin de Graaf en Van Mierlo. Vergoossen zal op zijn beurt dat viertal van advies voorzien.

Streppel-scenario

Roda wil daarmee een nieuw 'Streppel-scenario' voor zijn. Streppel vulde bij Roda de dubbelfunctie van hoofdtrainer én technisch manager in, totdat hij in december abrupt vertrok naar Helmond Sport. Een machtsvacuüm was het gevolg. "We hebben de functies nu definitief uit elkaar gehaald en formeler een technisch kader samengesteld. Rob zal nauw gaan samenwerken met de mensen om hem heen." Volgens Peters wordt Servais niet als enige eindverantwoordelijke voor technische zaken.
Rob Servais (links) naast zijn voorganger Jurgen Streppel (rechts) bij een wedstrijd tussen MVV Maastricht en Roda JC Kerkrade. © Orange Pictures

Stap

Ondertussen is het onduidelijk met welk spelersbudget Roda volgend seizoen gaat werken. "Ik heb verhalen gelezen, maar die kloppen niet", zegt Peters. "We kunnen Roda nog niet op een positie inschalen, omdat je niet weet wat andere clubs gaan doen en omdat onze eigen inkomsten afhankelijk zijn van bijvoorbeeld plaatsing voor play-offs. Maar we hebben de intentie om te groeien en een volgende stap te maken." Dat lijkt ook bittere noodzaak voor Roda's ambities. Het huidige budget van zo'n twee miljoen euro biedt geen garanties voor een plek in het linkerrijtje van de Keuken Kampioen Divisie.

Supportersavond

Roda JC organiseert woensdagavond een supportersavond voor seizoenkaarthouders. De achterban wordt dan ingelicht over het aantrekken van Servais, en krijgt de kans vragen te stellen. Bij die bijeenkomst zijn enkele honderden Roda-supporters aanwezig. '