Voormalige wielertoppers ook in theater op koers

Voormalige wielertoppers op de planken van het Toon Hermans Theater in Sittard © L1
Ruim 700 wielerliefhebbers genoten dinsdagavond in het Toon Hermans Theater in Sittard van adembenemende wielerverhalen.
Presentator Sander Kleikers had het voor elkaar gekregen om Tom Dumoulin, Michael Boogerd, Bram Tankink, Roxane Kneteman en José de Cauwer op het toneel samen aan tafel te krijgen.

Heilige Limburgs wielerweek

Het idee van de Eurosport-wielercommentator was om de renners en het publiek als het ware in elkaar te laten smelten: "In de heilige Limburgse wielerweek van de Amstel Gold Race, het theater in kunnen met gearriveerde profs, mensen die het peloton een beetje achter zich hebben gelaten en toch heel veel mooie dingen kunnen zeggen waar de wielerliefhebbers van kunnen genieten."

Dumoulin kan er nu om lachen

Dumoulin kreeg al snel de lachers op zijn hand toen hij vertelde wat hij voelde tijdens zijn huldiging op de Markt van Maastricht nadat hij de Ronde van Italië had gewonnen. Bram Tankink gooide er nog eens overheen dat zij tijdens de huldiging al zaten te barbecueën en Tom zich pas na later bij de groep kon voegen. "Ik zie hem nog zo komen op zijn scooter, met een bak bier achterop", zegt Tankink schaterlachend.

Aan de lippen hangen van José de Cauwer

Voor de wat oudere wielerliefhebbers waren de verhalen van José de Cauwer een feest van herkenning. De voormalige ploegleider van Greg Lemond vertelde in geuren en kleuren hoe hij samen met zijn renner de Tour de France van 1990 wist te winnen. De Cauwer legde uit hoe hij op slinkse wijze toestemming kreeg om een triatlonstuur op de fiets van Lemond door de hoogste UCI-functionaris goedgekeurd te krijgen. De Amerikaan Lemond versloeg in de slottijdrit, mede door dat opzetstuur, de Fransman Laurant Fignon met enkele seconden en won daardoor de Ronde van Frankrijk voor de derde keer.