Femke Gort op ontdekkingstocht in Brabantse Pijl

Femke Gort © Femke Gort
Wielrenster Femke Gort debuteert woensdag 12 april in de Brabantse Pijl als wegwielrenster.
Voor Gort gaat de Belgische semi-klassieker vooral een ontdekkingstocht worden.

Wegwedstrijden bij nieuwe ploeg

De uit Echt afkomstige wielrenster reed tot nu toe alleen veldritten. Sinds haar overstap naar de Belgische wielerploeg Proximus-Alphamotorhomes-Doltcini behoort het rijden van wegwedstrijden ook tot de mogelijkheden.

Prima verkenning

Dat de ploegleiding voor een wedstrijd als de Brabantse Pijl kiest, getuigd van vertrouwen in de kwaliteiten van Gort. De 19-jarige wielrenster heeft samen met haar ploeggenoten het parcours van de wedstrijd met finish in Overijse verkend. "Dat ging prima. Er is eerst een aanloop van 60 kilometer. Daarna komen we op het zwaardere stuk van het parcours. Ik moet gewoon zorgen dat ik die omloop in een goede positie haal", vertelt Gort net nadat ze terug is in het hotel. Gort heeft na haar succesvolle veldritseizoen, er na een korte pauze nu ruim twee maanden wegtraining op zitten

24 beklimmingen

In de wedstrijd over 142 kilometer zitten maar liefst 24 beklimmingen. "De meeste beklimmingen zijn niet al te lang. De inspanning duurt meestal niet langer dan drie minuten. Die korte inspanningen en daarna het weer snel herstellen zou mij als veldrijdster goed moeten liggen", kijkt Gort met vertrouwen vooruit. "Ik moet alleen goed opletten op de smalle wegen naar de hellingen toe. Ik heb weinig te geen ervaring in het rijden in een groot peloton."

Met grote namen

In haar eerst wedstrijd staat Gort ook meteen aan de start met de grote namen van het het vrouwenwielrennen. "De tijd dat ik een poster van Marianne Vos op mijn kamer had hangen is voorbij", zegt Gort lachend. "Ik zal niet als fan aan de start staan, maar ik heb wel heel erg veel respect voor rensters als bijvoorbeeld Demi Vollering. Het is geweldig als je zie wat die presteren." Gort zal dit seizoen nog meer wegwedstrijden rijden. Een programma heeft ze op dit moment nog niet. "Laten we eerst maar eens kijken hoe het woensdag verloopt. Dan zien we wel verder." Ze steekt echter niet onder stoelen of banken dat ze graag tijdens het Nederlands kampioenschap in Limburg in actie wil komen. "Het is een race in mijn eigen achtertuin. Ik ken het parcours goed en ik kan er in de aanloop naar toe gemakkelijke trainen."

Vier Limburgse rensters aan de start

Naast Femke Gort starten ook de Limburgse wielrensters Pauliena Rooijakkers, Eva van Agt en Pien Limpens in de Brabantse Pijl. Rooijakkers (Canyon/SRAM Racing) en Van Agt (Jumbo-Visma) zullen tijdens de wedstrijd ongetwijfeld hun kopvrouw moeten ondersteunen. Bij de Limburgse ploeg Parkhotel Valkenburg lijkt het er op dat zij de uit Obbicht afkomstige Pien Limpens gaan uitspelen.

Wout Poels

In de wedstrijd voor de mannen is Wout Poels de enige Limburgse deelnemer. De renner van Bahrain-Victorious begint met de Brabantse Pijl aan zijn reeks voorjaarsklassiekers. Vervolgens komt de uit Venray afkomstige wielrenner achtereenvolgens aan de start van de Amstel Gold Race, Waalse Pijl en Luik-Bastenaken-Luik. Die laatste koers won Poels in 2016.