Oranjeleeuwinnen verliezen in Sittard van Duitsland

Lieke Martens aan de bal in de oefeninterland tegen Duitsland © Orange Pictures
De Nederlandse voetbalsters hebben een oefenduel tegen Duitsland verloren. De speelsters van bondscoach Andries Jonker gingen in het uitverkochte stadion van Fortuna Sittard met 1-0 onderuit tegen de finalist van het afgelopen EK.
Dominique Janssen speelde de hele wedstrijd mee. Lieke Martens deed 75 minuten mee en werd vervangen door provinciegenote Lynn Wilms. Romée Leuchter bleef op de bank in Sittard.

Krachtmeting

Bondscoach Jonker sprak van een echte krachtmeting, waarin de ploeg kon laten zien waar die staat. Hij wilde vooraf aan de wedstrijd niet aangeven in welke opstelling hij zijn elf voetbalsters wilde laten spelen. Uiteindelijk bleek dat met Lieke Martens en Lineth Beerensteyn als diepste spitsen. Stefanie van der Gragt speelde achterin haar honderdste wedstrijd voor Oranje, waar speelsters als Vivianne Miedema, Jackie Groenen en Esmee Brugts ontbraken.
De wedstrijd werd gespeeld in een uitverkocht Fortuna Sittard Stadion © Orange Pictures

Kansen

Nederland zette vroeg druk en daar hadden de Duitse voetbalsters, die de EK-finale met 2-1 verloren van het Engeland van Sarina Wiegman, de nodige moeite mee. Het leverde Oranje kansen op, voornamelijk via Beerensteyn. Die stuitte echter meerdere keren op keepster Merle Frohms en na de rust op Ann-Katrin Berger.

Kopdoelpunt

Na een gemiste kans van Beerensteyn aan het begin van de tweede helft, scoorde Duitsland aan de andere kant wel. Bij een corner van Klara Bühl liep Lohman zich goed vrij en kopte binnen. Kort daarop kregen de Duitse voetbalsters van bondscoach Martina Voss-Tecklenburg de kans op nog een treffer via Bühl, maar redde Daphne van Domselaar.
Dominique Janssen © Orange Pictures

Gelijkmaker

In de slotfase zocht Oranje verwoed naar de gelijkmaker. De kansen kwamen er ook, bijvoorbeeld voor Beerensteyn en Jill Roord. De grootste was voor Damaris Egurrola, die van dichtbij kon binnentikken, maar Berger redde knap met een been. In de omschakeling scoorde Laura Freigang nog bijna. Haar schot ging via de binnenkant paal eruit.

Kerkrade

Oranje oefent nog op 12 april in Rotterdam tegen Polen. Op 2 juli speelt het Nederlands elftal nog een laatste wedstrijd voor het WK, tegen België. Die wedstrijd wordt gespeeld in het Parkstad Limburg Stadion in Kerkrade.